Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2015 13:23:00

Chceme se Zambií navázat v oblasti chovu skotu. Teď k nim vyvážíme býčí sperma

Chceme se Zambií navázat v oblasti chovu skotu. Teď k nim vyvážíme býčí sperma

Setkáním se svým zambijským protějškem Givenem Lubindou ve čtvrtek zahájil ministr zemědělství Marian Jurečka návštěvu Zambie. V pátek se připojil k prezidentovi Zambijské republiky Edgarovi Lunguovi na Zemědělské a obchodní výstavě v Lusace.

Ministr Jurečka chce cestou podpořit rozvoj budoucí spolupráce zejména v oblasti zemědělství a obchodu.

„Rozvoj vzájemných vztahů by mohl navázat například na úspěšné projekty rozvojové spolupráce v oblasti zemědělství, zejména v sektoru chovu skotu. Vysoký potenciál pro budoucí spolupráci vidím v chovatelském sektoru, a to konkrétně v možnostech dodávek materiálu pro umělou inseminaci skotu. Můžeme nabídnout i výměnu zkušeností s projekty na zavádění registru hospodářských zvířat, ale i registru půdy,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Na programu má rovněž návštěvu farmy s masným skotem v Lusace a mléčné farmy v Mazabuce. Tam navštíví i inseminační stanici skotu, která byla vybavena v rámci rozvojové spolupráce mezi ČR a Zambií. Zambie patří mezi prioritní země rozvojové spolupráce, během minulé dekády dostala od ČR přes 60 milionů korun.

S rozvojem zambijského zemědělství souvisí i strmě stoupající poptávka po zemědělské technice. I zde může ČR nabídnout dodávky kvalitních výrobků za konkurenceschopné ceny. Dalším tématem bude také potenciál vývozu potravin z ČR do Zambie, například sušeného mléka, smetany nebo potravinových přípravků.

Přestože agrární dovoz ze Zambie do ČR kontinuálně roste, stále se drží pod hranicí jednoho milionu Kč (620 tis. Kč v roce 2014). Za zmínku stojí pouze dovoz živých zvířat (terarijní pro chovatelské účely) a dovoz řezaných květin. Vývoz z ČR do Zambie je minimální. V nedávné době byl zaznamenán vývoz inseminačních dávek býčího spermatu v souvislosti s projektem rozvojové spolupráce (240 tis. Kč v roce 2012 a 410 tis. Kč v roce 2014) a jednorázový vývoz sušené syrovátky (1,8 mil. Kč v roce 2013).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama