reklama

Marek Vokšay

  • ČSSD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2010 13:09:18

Nehodlám nadále podporovat prebendy funkcionářů EU

Nehodlám nadále podporovat prebendy funkcionářů EU

Těch zpráv o tom jak si své funkcionaření i zpětně finančně žívají stávající i bývalí eurokomisaři i další úředníci EU už proběhlo kolem nás všech mnoho.

Vzhledem k tomu je podivné, kolik lidí se i nadále staví pozitivně k (ne)fungování tohoto byrokratického molochu .

O výši platů euroúředníků nemá cenu hovořit.  Fascinuje mne ale jejich drzost, kdy navzdory celosvětové krizi, která postihla všechny pracující jedince tím, že se jim ve většině snížily příjmy, úředníci si sami sobě schválili navýšení mezd a to dokonce i zpětně za roky, kdy jim mzda nebyla právě kvůli krizi zvyšována. Umíte si představit jak by dopadli zaměstnanci jiné běžné firmy či organizace, kdyby o toto zažádali ?

A ne dost na tom...... na statisícové platy eurposlanců a eurokomisařů, stejně jako ostatních úředníků jsou samozřejmě navázány vysoké výsluhy a důchody ... viz šedý naprosto nevýrazný úředníček Špidla s důchodem cca 114 000,- kč měsíčně ( jehož jedinými počiny o kterých se hovořilo, byl nefunkční celoevropský fond pro nezaměstnané  a pak návrh šíleného zákona respektive "euronormy", kterým by bylo zakazáno všem občanům jakoukoli formu EU-nepovolené sexuality, svádění, vyvrcholení atd ( strašná to zrůdnost viz zde ).

V poslední době se provalil další skandál : Odstupující eurokomisaři mají po 3 roky nárok na finanční náhrady, které jim údajně mají usnadnit a zlepšit situaci a jejich postavení na trhu práce. ALE: Výše těchto náhrad začíná na částce 8000 EUR měsíčně a bývalí komisaři tuto částku mohou čerpat i v době, kdy už jsou dávno zaměstnáni a také tak činí - konkrétně se teď přišlo na bývalého člena Evropské komise pro služby a vnitřní trh Ira Charlie McCreevy, který působil v Evropské komisi vedené José Manuelem Barrosem v letech 2004 až 2010, ten ačkoli je již zaměstnán i nadále pobírá od unie "almužnu" 11000 EUR měsíčně !!! Stejně tak 11000 EUR pobírá bývalý komisař pro rybolov Malťan Joe Borg,ačkoli je zaměstnán u lobbystické skupiny Fipra !!! A nejsem tak naivní, abych si myslel, že jsou jediní !  Kupodivu nikomu z těchto lidí nepřijde jejich chování amorální .  Jak je to možné ? Představte si, že byste 3 roky po nástupu do nového zaměstnání ještě požadovali 60% svého platu z bývalého zaměstnání od Úřadu práce ..... To je totiž naprostý ekvivalent. Rozdíl je ale obrovský....zatímco žadatel o zaměstnání na úřadu práce se pohybuje ve valné většině v částkách kolem 8--15 000 kč .... u funkcionářů EU jsou jejich platy i prebendy a náhrady v řádech milionů.

V EU, která sama sebe prezentuje jako instituci sociálně spravedlivou jsou prostě pravidla nastavena tak, že novodobá evropská úřednická šlechta má k životu podmínky, o jakých se ostatním zaměstnancům ani nesnilo. A to bez ohledu na to, že úředníci EU nikdy nevytvoří ani cent nějaké hodnoty, a jen přerozdělují peníze sebrané právě těm zaměstnaným, jejichž pracovní i životní podmínky jsou tak diametrálně níže, než je má naopak nastavené tato "šlechta" EU.

Já opravdu nevidím jediný důvod, proč podobné jednání a nenažranost evropských byrokratů podporovat.

 

originál článku publikován zde

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama