RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2010 15:43:00

Informovat, nestrašit

Informovat, nestrašit

Informace o potencionálních hrozbách, a to nejen u teroristických útoků, veřejnost bezpochyby potřebuje.

Informace o potencionálních hrozbách, a to nejen u teroristických útoků, veřejnost bezpochyby potřebuje. Je však otázka, jakou formou bychom měli být informováni. Kdy jde o vyvážené a objektivní zpravodajství a kdy už o zbytečné strašení lidí. Dodnes si z minulosti pamatuji záběry z USA, kde lidé po vlně televizních zpráv zacpali benzinové pumpy či vykoupili konzervy s jídlem. To není nic, co bych chtěl zažít v naší zemi.

Na druhou stranu buďme rádi, že je pryč doba, kdy se o spoustě věcí psát nemělo, nebo dokonce nesmělo. Anarchisté a útočníci tu byli vždycky. Stejně jako třeba povodně nejsou problémem několika posledních desetiletí, ale hrozí po celou dobu existence našeho světa. Jen dnešní doba je jiná v tom, že se o podobných věcech dovídáme v přímém přenosu. V mnoha případech je to dobře. Víme, na čem jsme a co můžeme čekat. Pokud se díky médiím podaří před živelnou pohromou zachránit majetek nebo dokonce životy, nelze to než kvitovat s nadšením. U otázek týkajících se obrany a bezpečnosti mě už nadšení trochu opouští. Nesmíme a nechceme podléhat iluzi, že v 21. století je v České republice zcela bezpečno. Na druhou stranu žijeme příliš krátce na to, abychom strávili život ve věčném stresu a strachu z nepřátel. A jsou to právě média, která dokážou některá bezpečnostní opatření mnohdy zbytečně nafouknout. A politici jim k tomu leckdy vytvoří příležitost.

Dodnes si myslím, že obrněné transportéry stojící nakonec několik let u Rádia Svobodná Evropa nebyly ani tak ukázkou síly a připravenosti jako spíš brzdou dopravy. Měly však i svůj kulturní aspekt - staly se terčem zájmu a humoru Pražanů i turistů. Naopak bezpečnostní opatření přijaté v těchto dnech na letištích považuji za dostatečné.

Je evidentní, že v případě hrozby terorismu musíme být opatrní a zároveň musíme aktivně konat. Bezpochyby zde riziko existuje. Nejsme však ve válce. Proto říkám: informovat ano, ale ne zbytečně strašit.

RNDr. Alexandr Vondra, místopředseda strany a ministr, senátor PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama