Michal Rada

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2010 16:49:12

Legislativní nouze ukazuje jen neschopnost vlády! Pánové, zabalte to!

Legislativní nouze ukazuje jen neschopnost vlády! Pánové, zabalte to!

Pokaždé, když se předseda vlády nebo ministr financí špatně vyspí a nebude se jim chtít diskutovat s opozicí, zneužijí ke všemu svolnou Němcovou a ta jim jejich bebíčka pofouká stavem legislativní nouze?

Už jsme si zvykli, že když Kalousek praští do stolu, tak jednoduše praští do stolu. A vše najednou musí tancovat kolem vlády. Mimochodem kolem vlády, která má v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu. V pondělí začne platit takzvaný "stav legislativní nouze", což je stav, kdy vláda může maximálně obejít demokratické principy diskuse a proválcovat Parlamentem takřka cokoliv. Jako vzteklé trucovité dítě, kterému někdo sebral hračku, podepisuje předseda vlády Petr Nečas žádost předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové o tento mimořádný stav. Tou hračkou je v tomto případě buď pouze Senát (je dost, že si předseda vlády všiml, že taky vůbec nějaký Senát je), anebo i sama Sněmovna. Tam chce totiž opozice diskutovat. "No neslýchané - diskutující opozice", honí se jistě v hlavě předsednictva vlády, které narychlo vymýšlí způsob, jak si prohlasovat COKOLIV i v prostředí levicové horní komory Parlamentu.

 

Ano, nastává legislativní nouze. Vláda Petra Nečase vymýšlí "nouzová řešení" jak bez prakticky jakékoliv časové možnosti dialogu co možná nejrychleji prosadit svou. Jako virus, který se snaží o co možná nejrychlejší a nejúčinnější nákazu organismu, vláda chce prosadit svoje asociální a protiobčanská opatření, honosně zabalená zase do batohu - tentokrát s nápisem "snižování zadluženosti". Že vám to něco připomíná? Představitelé ODS by si mohli už s batohy otevřít obchod, jistě výnosný byznys, když už jim nekvete taková pšenka v oblasti korupce a veřejných zakázek. Výmluvy vlády, že na přípravu reforem neměla dostatek času, jsou stejně liché, jako jejich tvrzení, že neschválení JEJICH reformních kroků zastaví celou zemi. A že jsou to opatření proti lidem? To je ve své podstatě přece nezajímalo nikdy.

 

Zaráží mne - ale co to povídám, vlastně už ani nezaráží - s jakou drzostí nám vláda neustále předkládá bláboly a nesmysly o tom, že jestli se do konce roku nepodaří prosadit jejich paskvily, přinejmenším se přestane otáčet Země kolem Slunce a kdo ví, jestli tím třeba nezanikne celý nám známý vesmír?! To, že popularita jejich "opatření" razantně klesá, si nikdo nechce všimnout. Jistě - vláda žije volebním heslem jedné ze stran "Víme, co chcete, víc než si myslíte", tedy spíš "My to víme daleko líp, než byste to věděli vy. Vždyť jste jen hloupí a neznalí občané. A ostatně, volby zase hned tak nebudou, tak co bychom se snažili." Triumvirát Nečas - Kalousek - Drábek si prostě konečně mohou oddychnout. Volební místnosti jsou definitivně zavřeny a tak mohou shodit svoji masku přátelských lidových politiků a opět se obléct do dračích šupin vysedávačů na pokladu. Kulhánek jistě jásá.

 

Sliby Petra Nečase z minulého sobotního odpoledne, kdy sliboval diskusi s opozicí, vzaly velice rychle za své a ODS a její obě zrcadla se vrátily rychle k tradičnímu absolutistickému pojetí moci ze Strakovky. Jsem ochoten se takřka vsadit, že postupně začneme z úst různých lidí od vládních korýtek slýchat, že najednou prozřeli a že zcela překvapivě po těchto volbách zjistili, že Senát je zbytečný. Ano, pro ně je teď jen přívažkem, koulí na noze, která je brzdí v rozletu k prznění jejich předvolebních slibů, o kterých teď nechtějí ani slyšet.

 

A přitom nám - opozici (ano Petře Nečasi, i přes tvé snahy tady stále je opozice) nejde o nic jiného, než o dialog. O možnost transparentně diskutovat nad možnými řešeními problémů - mimochodem způsobených ve valné většině vládami Mirka Topolánka a Mirka Kalouska. Takže i my se necháme překvapit, jak daleko ve své aroganci moci současná vláda zajde a uvidíme, čím nás ještě dokáže překvapit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama