PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2010 8:31:00

Místo pacientů vidí pravice jen klienty

Místo pacientů vidí pravice jen klienty

V diskuzi o standardech a nadstandardech ve zdravotnictví nemůže jít o to, kdo z koho.

Nastavení standardů ve zdravotnictví je dlouhodobý a velice ošidný problém. Diskuze toto téma trvá již řadu let. Spor jde především o to, co je, či není standard? Kde je ona hranice standardní péče, na kterou má mít nárok člověk, který odvádí peníze do zdravotní pojišťovny? Že televize na pokoji je službou navíc, o tom nepochybuji, ale jak posuzovat nutnost zákroku v určitém rozsahu a v určité „kvalitě“. V Listině základních práv a svobod v čl. 31 se píše, že „Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.“

Levicová politika vždy byla a bude více sociálně orientovaná, pravicoví politici budou vždy více prosazovat pohled peněz. Z pacientů se během jejich vlád stali klienti, zákazníci užívající nikoli své ústavní právo, ale čerpající službu. Tento přístup je z hlediska sociální demokracie nepřijatelný a proto v diskuzi o standardech a nadstandardech nemůže jít o to, kdo z koho. Zde je nutné dojít k širšímu konsenzu. A pokud budou chybět mechanismy a dlouhodobá koncepce bez dvojího metru na lidi podle jejich finanční situace, nelze postupovat jinak, než odmítnout některé současné návrhy a diskuze o nadstandardech, dalších poplatcích či třeba o zpoplatnění amalgamových plomb.

Debata o rušení malých nemocnic, tedy spíše o systematické devastaci, která může vést až k jejich zrušení, je velice alarmující. Zrušit cokoliv je v dnešní době velice jednoduché, ale zároveň také naivní a krátkozraké. Vybudovat systém je proti tomu ale těžké. V tomto tématu by se stálo za to poohlédnout na např. britskou zdravotnickou síť, kde malé nemocnice jsou zapojeny v úzké spolupráci se špičkovými pracovišti na jedné straně a rodinnými doktory na straně druhé. Je tak zajištěna vysoce efektivní zdravotní péče i pro pacienty ve venkovských regionech.  

Odmítám nekoncepční ad hoc změny bez promyšlení celého systému zajištění kvalitní a dostupné péče pro každého občana.

Alena Gajdůšková, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, senátorka PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama