Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2010 16:50:00

Avizovaný dialog s opozicí vláda nedodržuje

Avizovaný dialog s opozicí vláda nedodržuje

Výzva Petru Nečasovi ke svolání kulatého stolu k pokračování důchodové reformy.

Čelní představitelé vlády Petra Nečase v uplynulých týdnech a měsících avizovali, že k tématu důchodové reformy hodlají hledat širokou názorovou shodu napříč politickým spektrem, to znamená i s parlamentní opozicí. Musím ale se znepokojením konstatovat, že ČSSD nebyla do dnešního dne k jakýmkoliv jednáním na téma důchodové reformy vyzvána. A to i přes to, že mnozí významní členové vlády, jako premiér Nečas nebo ministr financí Kalousek, v médiích nepokrytě odhalují své plány a definují vlastní podmínky dohody o pokračování reformy penzí.

Širší politický konsensus ve věci důchodové reformy nelze nahradit ani závěry tzv. druhé Bezděkovy komise, neboť v ní nebyly zastoupeny relevantní politické strany.

Dle mého názoru se jedná o chybný postup, který je v rozporu s tím, jak by měla být celá diskuse logicky organizována. Naposledy to dokázal ministr financí Miroslav Kalousek, který otevřeně hovořil o sjednocení obou sazeb DPH ve výši 19%, jako o dílčím cíli změn v důchodovém systému.

Vláda by navíc měla velmi rychle novelou zákona reagovat na výrok Ústavního soudu, který má vážné legislativní i ekonomické důsledky, a i pro tento krok by měla hledat širší podporu.

Vyzývám proto premiéra Petra Nečase, aby svolal kulatý stůl zástupců všech parlamentních stran, abychom začali hledat společný postup v přípravě pokračování reformy důchodů. Sociální demokracie je připravena do této debaty vyslat své odborníky. Na druhou stranu musím včas upozornit, že pokud bude chtít vláda využít důchodové reformy jako záminku ke sjednocení sazeb DPH, musí počítat se záporným stanoviskem ČSSD. Jsme totiž dlouhodobě přesvědčeni o tom, že snížená sazba DPH má celou řadu sociálních odůvodnění, která nelze zpochybňovat.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama