ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2010 17:07:37

John by měl říci, jaká protikorupční opatření skutečně prosadí

John by měl říci, jaká protikorupční opatření skutečně prosadí

Ministr vnitra Radek John má dnes údajně představit další balík svých protikorupčních opatření.

Ministr vnitra Radek John má dnes údajně představit další balík svých protikorupčních opatření. Pokud tak skutečně učiní, nevím. Obsahovat má podle některých informací čtyři návrhy: zveřejňování hlasování jednotlivých ministrů, přičemž tato povinnost by měla platit i pro představitele měst a obcí; zveřejňování veškerých informací týkajících se prodejů a pronájmů majetku státu; úpravu pro kompetence při rozhodování o pronájmu majetků měst a obcí a konečně také zřízení centrálního registru bankovních účtů.

Jsem přesvědčen, že se veskrze jedná o skutečné protikorupční kroky. Na druhou stranu bych spíše přivítal, kdyby pan ministr John veřejnosti sdělil, která z protikorupčních opatření bude schopen ve vládě opravdu prosadit. ČSSD ráda umožní Radku Johnovi schválení některých protikorupčních opatření, pokud budou Radek John a jeho strana Věci veřejné ochotni v poslanecké sněmovně hlasovat i proti ostatním koaličním stranám. ČSSD totiž bude jednotlivé návrhy posuzovat výhradně podle jejich obsahu a nikoliv podle toho, kdo takový návrh předkládá.

Předložím v nejbližších měsících novelu zákona o obcích, která zavede povinnost zavést elektronické hlasovací zařízení ve všech statutárních městech tak, aby každý občan mohl prostřednictvím internetu zjistit i několik let zpětně jak který zastupitel hlasoval, včetně případného policejního vyšetřování.

Radek John do současné chvíle stále předkládá návrhy, které nakonec vždy vyšumí do ztracena. Občané potřebují znát konkrétní kroky v boji proti korupci, ne jen návrhy, které ve výsledku stejně opět zůstanou jen na papíře. Doposud se ministři stále obhajují obsahem koaliční smlouvy, připomínám však, že velká část oněch základních kroků měla být buď již dávno projednána, anebo je zřejmé, že vláda splnění termínů, které uložila sama sobě, již nestihne. Pokud budou její představitelé pokračovat v podobném způsobu práce, nic se nezmění. Proto ještě jednou vyzývám Radka Johna, aby řekl, na čem ve vládě panuje shoda, co skutečně ve vládě prosadí a které předvolební sliby opět nebudou splněny, jak u této vlády začíná být zvykem.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama