Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2010 11:58:03

Senátoři projednají návrh na zrušení státních maturit

Senátoři projednají návrh na zrušení státních maturit

07.12. 08:38 | tn.cz / Mediafax

Návrh na zrušení státních maturit podal senátor za ČSSD Marcel Chládek. Senát o něm bude jednat ve středu.

Senát na svém středečním zasedání znovu projedná návrh senátora Marcela Chládka (ČSSD) na úplné zrušení státních maturit. Závěrečné zkoušky se mají podle nových pravidel poprvé uskutečnit na jaře příštího roku.

Chládek už dříve označil státní maturity za 'předražený moloch, který se musí zastavit'. V opačném případě sníží podle senátora úroveň středního školství. Chládek například kritizoval, že předpis upravuje i to, zda může žák během nových maturitních zkoušek na toaletu, místo aby o tom rozhodovaly samotné školy.

Senátor poukazuje na finanční náročnost státních maturit. Jejich každoroční opakování podle něj přijde na 200 až 300 milionů korun. "Sám o sobě nejsem proti standardizaci závěrečných zkoušek, tady ale jednoznačně kulhá realizace za vlastní dobrou myšlenkou," uvedl.

Senátoři už v srpnu neschválili Chládkův dřívější návrh na odklad státních maturit na rok 2013 a vrátili ho k přepracování.

Ministerstvo školství připravuje státní maturity už 14 let, vláda je schválila 18. srpna 2010. V říjnu se uskutečnila generální zkouška a na jaře 2011 už podle nových pravidel odmaturují první studenti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama