Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2010 17:45:43

Vládní reforma zdravotnictví pomůže jen bohatým

Vládní reforma zdravotnictví pomůže jen bohatým

Vyjádření Soni Markové k Memorandu Asociace českých a moravských nemocnic.

Asociace českých a moravských nemocnic se ve svém hodnocení současné nepříznivé situace v českém zdravotnictví přibližuje dlouhodobému stanovisku KSČM.

Souhlasíme s tím, že se do zdravotnictví dostává prostřednictvím procenta HDP podstatně méně finančních prostředků, než je tomu ve vyspělých evropských zemích. Zároveň KSČM opakovaně upozorňuje na narušování principu solidarity v placení povinného veřejného zdravotního pojištění a na programové neřešení situace v plýtvání finančními prostředky například v lékové politice, v nákupu zdravotnických prostředků a přístrojů, či v předražených stavebních zakázkách.
 
KSČM souhlasí také s tím, že efektivity českého zdravotnictví je dosahováno na úkor zdravotníků (lékařů i nelékařů), ale je nutné připomenout, že tíha neřešených problémů je stále více přenášena na pacienty. Zatímco se podíl příjmů z veřejných peněz neustále snižuje, dramaticky narůstají výdaje samotných pacientů – za poslední roky o neuvěřitelných 123 procent!

Je třeba připomenout, že se KSČM opakovaně snažila řešit příjmovou stránku rozpočtu zdravotnictví návrhem zákona na zrušení stropů pojistného zavedených Topolánkovou vládou, a které znamenaly úbytek téměř 9 miliard Kč. Návrh ale nebyl pravicovou koalicí přijat. Podporujeme i navýšení plateb za tzv. státní pojištěnce (to ostatně před volbami slibovaly téměř všechny dnes vládnoucí politické strany), zavedení spravedlnosti do plateb zdravotního pojištění OSVČ, vznik jedné zdravotní pojišťovny, stanovení jasných pravidel pro marketingové pobídky farmaceutických firem, důslednou kontrolu výdajů a také analýzu potřebnosti akutních lůžek v rámci všech zdravotnických zařízení.

Všechna tato opatření by přinesla potřebné miliardy korun nejen pro zdravotníky, ale také pro dlouhodobě podfinancované regionální nemocnice. Vláda ODS, TOP 09 a VV však ve skutečnosti problémy s nedostatkem financí řešit nechce, a když přece jen ano, tak na úkor pacientů. Má totiž v plánu reformovat české zdravotnictví ve prospěch špičkové zdravotní péče pro bohaté a ekonomicky nejméně náročnou péči ponechat pro většinu ostatních. Vyhání lékaře a sestry ze zdravotnických zařízení, aby mohla zrušit oddělení nebo celé nemocnice a hlavně chce zaručit farmaceutickým firmám a dalším lobbyistům jejich dosavadních zisky.

Soňa Marková, poslankyně a stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama