Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2010 12:18:14

K odchodu lékařů a ohrožení zdravotní péče o pacienty

K odchodu lékařů a ohrožení zdravotní péče o pacienty

Vyjádření poslankyně a stínové ministryně pro resort zdravotnictví Soni Markové k hrozbě odchodu lékařů.

Již čtvrtina nemocničních lékařů podpořila výzvu Lékařského odborového klubu „Děkujeme, odcházíme“ a v pražské advokátní kanceláři se začínají shromažďovat výpovědi, které budou právníkem najatým LOK od 27. 12. 2010 rozesílány jednotlivým zaměstnavatelům.
 
Ministr Heger uvedl, že pokud by podala výpověď více než polovina podporovatelů kampaně, odešel by ze své funkce. Na vynucené odchody ministrů zdravotnictví je veřejnost v České republice sice zvyklá, ale ještě nikdy v historii zde nebyla tak obrovská hrozba pro pacienty v podobě možné nedostupnosti potřebné zdravotní péče. V některých regionech se totiž počet rozzlobených lékařů blíží k osmdesáti nebo dokonce devadesáti procentům a reálně tak může dojít k výraznému ochromení péče o pacienty od 1. března 2011, kdy by lékaři nepřišli do práce!
 
Asociální pravicová vláda TOP 09, ODS a VV prý počítá s uzavíráním nadbytečných nemocničních oddělení, slučováním menších nemocnic a přeměnou nemocnic akutní péče na zařízení dlouhodobé péče. Tyto kroky považuje v rámci reformy zdravotnictví za nezbytné. Jenže má to háček, v případě odchodu lékařů z menších regionálních nemocnic, kde již nyní mají pacienti k odborné péči často daleko, může vinou další nedostupnosti dojít i k trvalému poškození zdraví, ohrožení života nebo dokonce k smrti! Na toto nebezpečí ostatně upozorňuje i zdravotnická záchranná služba, která je ve většině krajů závislá na externích lékařích. Ti se kvůli nedostatečnému finančnímu ocenění rekrutují právě ze zaměstnanců nemocnic. Jestliže odtud lékaři odejdou, hrozí, že nebudou pracovat ani na záchranné službě. Avizované omezování akutní péče i lůžek vyvolá vyšší nápor na převozy pacientů a budou chybět posádky s lékaři.
 
Je neuvěřitelné, že jediné, na co se zatím zmohl ministr zdravotnictví, je konstatování, že ho situace zajímá a chce připravit reformu zdravotnictví. To je však záležitost dlouhodobá a má-li být úspěšná, vyžaduje podporu napříč politickým spektrem. Rozhodně tedy nevyřeší stávající katastrofální situaci. Důvody, proč chtějí lékaři odejít, jsou aktuální a je nezbytně nutné začít jednat okamžitě. Je pan ministr stále ještě zkušeným lékařem a manažerem, který chtěl „léčit“ české zdravotnictví nebo už jen poslušnou loutkou v rukou své asociální vlády a ještě asociálnější „rodné“ strany?
 
KSČM důrazně vyzývá ministra zdravotnictví Leoše Hegera k jednání s oprávněně nespokojenými lékaři a k odpovědnému hledání pro lékaře a hlavně pacienty přijatelného kompromisu.

Soňa Marková, poslankyně PČR a stínová ministryně pro resort zdravotnictví

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama