PaedDr. Ivo Strejček

  • Trikolora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2010 19:01:34

EU už ví, jak státům ulevit. Chystá nové evropské daně

EU už ví, jak státům ulevit. Chystá nové evropské daně

Inovativní financování nebo vlastní zdroje. Za těmito frázemi se skrývají nové evropské daně. Tlak na jejich zavedení ze strany Evropské komise a europarlamentu v posledních měsících neustále sílí.

"S konkrétnějším plánem na nové daně přišla komise již letos v dubnu," říká europoslanec Ivo Strejček (ODS). "Od té doby padlo několik dalších návrhů, včetně jedné zprávy v Evropském parlamentu. Dá se očekávat, že příští rok bude zlomový. Pokud si voliči chtějí ponechat demokratickou kontrolu nad hospodařením se svými penězi, měli by dát svým vládám co nejdříve jasně najevo, co si o dalším zdanění myslí. Občanští demokraté v Evropském parlamentu žádný nárůst daní rozhodně nepodpoří."

Podle Iva Strejčka navrhuje zatím Evropská komise zdanění finančních transakcí, plošné zdanění bank, zdanění obchodu s emisními povolenkami, letecké dopravy nebo energií obecně. Evropští socialisté nadto požadují urychlené vydání evropských dluhopisů, "daň z přidaného uhlíku" po vzoru DPH nebo daň z CO2 na veškeré dovážené produkty a služby.

Hlavním argumentem pro nové daně mají být paradoxně úspory na straně členských států. Komise je v případě jejich souhlasu s jednou nebo více daněmi ochotna se vzdát svého podílu na DPH vybrané v jednotlivých státech. Ten v současnosti tvoří asi jedenáct procent rozpočtu EU.

"Je iluzí se domnívat, že nové daně povedou k jakýmkoli úsporám," říká Ivo Strejček. "Unie se zřekne pár procent příspěvku od členských států, ale jen na zdanění bank vybere desetinásobek. Zátěž bude navíc přenesena přímo na peněženky občanů."

Hlavní důvod, proč je nutné evropské daně odmítnout, ale podle Iva Strejčka tkví jinde: "Jakmile Evropská komise získá možnost určovat a vybírat své vlastní daně, dostane se zcela mimo kontrolu členských států, které Unii ve skutečnosti tvoří. Bylo by to popření základního demokratického principu, podle kterého musí občan prostřednictvím voleb kontrolovat nakládání se svými daněmi."

Lidovecko-socialistická většina v Evropském parlamentu si chtěla "vlastní zdroje" vynutit už během jednání o rozpočtu EU na rok 2011. Díky nesouhlasu členských států je ale tato otázka odsunuta na červen 2011, kdy má Evropská komise představit konkrétní návrh na plnění svého rozpočtu novými daněmi.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama