Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2010 11:36:39

Úspory? Jen relativní číslo

Úspory? Jen relativní číslo

Řeč na 9. schůzi PS PČR 17. 12. 2010 - návrh zákona o Úřadu práce ČR.

Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, dámy a pánové, všichni určitě ruku pro tento návrh zákona nezvedneme, to se nepochybně nestane. Odpovědnost bude čistě na poslancích vládní koalice. Jestliže se vládní koalice rozhodla učinit tento riskantní, nepromyšlený, nepřipravený krok, je to čistě její věc. Já to říkám také proto, aby v budoucnu, až se budou hledat viníci chaosu, který nastane na úřadech práce, problémů, které se objeví v rezortu Ministerstva práce v příštím roce, až se budou vynakládat nové a další peníze na přepracovávání různých informačních systémů - a nepochybně to bude stát další desítky a stovky miliónů korun, možná se někdo také rozhodne podojit stát při té příležitosti, aby řešil mimorozpočtové financování své politické strany, těžko říct, co se všechno bude odehrávat. Ale v každém případě platí, že žádný sociální demokrat pro takto špatně připravený návrh hlasovat nebude. Jestliže vládní koalice tuto změnu chce, pak za ni musí nést plnou odpovědnost. Já bych chtěl jenom poprosit, aby až se o té věci bude v budoucnu mluvit a budou se hledat viníci, aby se neříkalo, že ten návrh zákona schválila Poslanecká sněmovna. Chtěl bych poprosit o to, aby se mluvilo o tom, že ho schválila vládní většina, že pro něj hlasovala ODS, TOP 09 a Věci veřejné. V žádném případě sociální demokracie s takovýmto hazardem souhlasit nebude.

Pokud jde o ty tzv. úspory, domnívám se, že je to velmi relativní číslo, zejména v prvním roce, kdy bude docházet k transformaci. Tato transformace si vyžádá dodatečné náklady, které podle mého názoru ani nejsou ve skutečnosti rozpočtovány v rámci státního rozpočtu, kdybychom se na něj podívali pečlivěji, a myslím si, že to v každém případě bude znamenat zhoršení veřejných služeb pro daňové poplatníky v oblasti politiky zaměstnanosti jak z hlediska zhoršení kvality, tak z hlediska zhoršení dostupnosti těchto služeb a nepochybně to vnese chaos do čerpání evropských prostředků, které se používají na aktivní politiku zaměstnanosti. Já bych jenom chtěl upozornit, že většina peněz, která dnes jde o systému aktivní politiky zaměstnanosti, tak jsou peníze právě z projektů, z prostředků Evropské unie. Jestliže do toho reorganizacemi vneseme chaos a zmatek, tak je jasné, že to čerpání se zpomalí a samozřejmě, že se zvyšuje riziko chyb, zvyšuje se riziko porušení pravidel a zvyšuje se také riziko toho, že v budoucnu, možná za pár let, až přijde kontrola, tak bude muset Ministerstvo práce a sociálních věcí část těchto prostředků vrátit prostě proto, že tady byla připravena tzv. reforma, která nebyla dostatečně prodiskutována.

Chtěl bych také připomenout na tomto místě znovu, že tento návrh nezískal podporu v tripartitě, nezískal ani podporu zástupců zaměstnanců a nezískal ani podporu zástupců zaměstnavatelů právě proto, že není dobře připraven a v žádném případě nebyl dostatečně prodiskutován. Platí tedy, že Česká strana sociálně demokratická se jednoznačně od tohoto návrhu zákona distancuje a budeme hlasovat proti němu. Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama