Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2010 10:32:05

Vláda je v mravní krizi, hlasování o nedůvěře je zcela na místě

Vláda je v mravní krizi, hlasování o nedůvěře je zcela na místě

Sociální demokracie je znepokojena dalšími závažnými informacemi ve věci korupční kauzy na ministerstvU životního prostředí.

Sociální demokracie je znepokojena dalšími závažnými informacemi ve věci korupční kauzy na ministerstv životního prostředí, podle kterých o nestandardních poměrech na SFŽP dopředu věděl nejen sám premiér Petr Nečas, ministr životního prostředí Pavel Drobil ale i ministr vnitra Radek John či ministr dopravy Vít Bárta. Pro ČSSD a především pro celou společnost je zcela nepřijatelné, že nikdo z informovaných členů vlády nepodnikl žádné kroky k tomu, aby možné korupci ve státní správě jakkoliv zabránili. Nikdo z členů vlády neprosadil žádnou personální změnu, nikdo se také neobrátil na policii, aby upozornil na vážné riziko korupčních praktik. Tyto skutečnosti zcela kompromitují nejen zmíněné členy vlády, ale především jakýkoliv deklarovaný vládní boj proti korupci a klientelismu.  Vládní koalice ve své tak často zdůrazňované prioritě katastrofálně selhala.

Vážnost situace dokládají i rozporuplné výroky a obvinění ze lži a manipulace mezi nejvyššími představiteli vládní koalice, především pak mezi ministrem vnitra Radkem Johnem a poradcem premiéra Nečase Ivanem Langerem. ČSSD trvá na tom, aby premiér Petr Nečas okamžitě vysvětlil Johnova obvinění, tedy aby jasně řekl, jakou roli v celé věci hraje bývalý ministr vnitra Ivan Langer a do jaké míry tuto kauzu, či přímo práci policie, Ivan Langer ovlivňuje.

Po víkendových jednáních se ukazuje, že vládní koalice trpí naprostou neschopností komunikovat a také vážnou krizí vzájemné důvěry. To může v příštích měsících zcela ochromit schopnost koalice řešit vážné problémy naší země.

ČSSD pokládá za absurdní, že jedinou formální obětí kauzy, na níž současně ODS svaluje veškerou vinu, je odvolaný ředitel SFŽP Libor Michálek. Předseda vlády Petr Nečas doposud nepochopitelně nepředal prezidentovi republiky mediálně ohlašovanou demisi ministra životního prostředí, ani nepožádal prezidenta o jeho odvolání. Pavel Drobil zůstává nadále vlivným místopředsedou ODS. Náměstkem ředitele SFŽP zůstává i jedna z hlavních postav celého skandálu, Dušan Fibingr, nominovaný do této funkce na přání jihomoravské ODS, který se podle médií podílel na pokusech manipulovat výběrová řízení na SFŽP. Jedinou personální ráznost tak předseda vlády Petr Nečas projevil vůči úředníkovi, který podezření na možné korupční praktiky oznámil. Takový „rázný postup“ v boji proti korupci budí výsměch a opravdové znechucení. ČSSD jednoznačně požaduje, aby se Libor Michálek, pokud policejní vyšetřování či audit SFŽP neprokážou žádné jeho pochybení, mohl vrátit do své funkce v čele SFŽP.

Vládní koalice selhala v boji proti korupci v krátké době již podruhé. Premiér Petr Nečas nedokázal odpovědně zasáhnout v obdobně rozsáhlém skandálu ohledně armádních zakázek, zablokoval zřízení parlamentní vyšetřovací komise a nezajistil odvolání Martina Bartáka z funkce náměstka ministra financí. Druhý velký korupční skandál, tentokrát na MŽP, dokonce zasahuje samotného premiéra a další členy vlády.

Vláda není schopna důsledně bojovat s korupcí a ztrácí proto důvěryhodnost a morální kredit k tomu, aby nadále vykonávala svou ústavní roli.

Úterní hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase, které vyvolala ČSSD, je zcela na místě. Vláda, která selže ve svém základním cíli – odpovědné a důvěryhodné správě veřejných prostředků, ztratila, zejména v době drastických rozpočtových škrtů, politický mandát pro své další pokračování. Nelze připustit, aby se podobné praktiky „odsávání veřejných prostředků“ staly společensky a morálně akceptovatelnými a zničily jako rakovina celý státní aparát a veřejný sektor. Poslanci ČSSD proto budou v úterý hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama