Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2010 15:25:00

Občané mají plné právo dozvědět se, co se dělo na Hradě

Občané mají plné právo dozvědět se, co se dělo na Hradě

Výzva předsedy Senátu Milana Štěcha.

Vyzývám účastníky úterního setkání na Pražském hradě, aby zveřejnili obsah uzavřené dohody, která umožnila další působení kabinetu Petra Nečase.

Prezident republiky, předseda vlády i ministři jsou především veřejné osoby. Tématem jednání, jak někteří účastníci schůzky avizovali, byly veřejné zájmy. Občané proto mají plné právo dozvědět se, za jakých okolností a s jakými podmínkami došlo k dohodě, díky níž Věci veřejné zůstávají součástí koalice, a vláda se tak může nadále opírat o většinu v Poslanecké sněmovně.

Prvotní podpora prezidenta Václava Klause policejnímu prezidentovi Oldřichu Martinů nekoresponduje s jeho odstoupením z funkce ke konci tohoto roku. Rozhodnutí o odstoupení bylo učiněno právě po setkání představitelů exekutivy na Pražském hradě, a tedy zřejmě na základě dohody, kterou prezident Václav Klaus garantuje. Jsem přesvědčen, že veřejnost by měla znát důvody, na základě nichž byl policejní prezident Martinů nakonec donucen k odstoupení.

Nezveřejnění obsahu dohody a závěrů jednání přispívá k šíření nejrůznějších spekulací a vytváří napětí mezi ústavními činiteli, politickými stranami a veřejností.

Členové ODS svým jednáním budí dojem, že se pokoušejí odvést pozornost od skutečnosti, že jedno z vážných podezření, které se v kauze SFŽP objevilo, se vztahuje na nejasnosti ohledně financování ODS. Takový postup vrcholných představitelů země jen prohlubuje nejistotu českých občanů, přispívá ke ztrátě jejich důvěry v právní stát a ústavní instituce.

Vláda a další ústavní instituce by se měly vyvarovat jakékoli činnosti, která by zabraňovala prošetření kauzy SFŽP orgány činných v trestním řízení. Naopak by měly být vytvořeny podmínky, aby šetření probíhalo bez zbytečných odkladů. Stejně tak se musí prošetřit tvrzení pana Martina Knetiga o tom, že k rozsáhlé korupci a únikům financí docházelo také v Lesích ČR.

Výzva je o to naléhavější, že se zmiňované kauzy odehrávají v době, kdy je personálně destabilizována Policie ČR i Nejvyšší státní zastupitelství.

Milan Štěch
předseda Senátu Parlamentu ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama