Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2010 23:16:02

RozDrobený Petr Nečas

RozDrobený Petr Nečas

Vláda Petra Nečase přežila hlasování o důvěře. Jde o Pyrrhovo vítězství. Zejména pro premiéra Petra Nečase a Věci veřejné (údajně protikorupční strana VV opět nezklamala a potvrdila ta nejhorší očekávání ).

Petr Nečas polepil před senátními a krajskými volbami zemi plakáty, na nichž sliboval, že nebude tolerovat korupci ani ve vládě, ani v ODS. V okamžiku, kdy měl možnost v rámci boje proti korupci a klientelismu zakročit proti místopředsedovi ODS Drobilovi , tak selhal. Buď je Pavel Drobil v ODS příliš vlivný i na premiéra a předsedu strany, nebo Petru Nečasovi ve skutečnosti zase tak nevadilo, co provádí Drobilovi nejbližší spolupracovníci na ministerstvu a Státním fondu životního prostředí (možná v jakémsi ekonomickém zájmu ODS). Co mělo podle Drobila, Knetiga a Fibingera zůstat navěky skryto, ředitel fondu Michálek zveřejnil a tak se o Nečasově zaváhání (dvouměsíční toleranci korupčních praktik) dověděl v naší zemi snad úplně každý.

Předsedovi vlády se před časem povedl chytrý tah. Úplně se totiž zapomnělo na to, že byl tři roky členem vlády Mirka Topolánka. Tedy vlády, založené na politické korupci ( přeběhlíci Melčák, Pohanka, Volf), velkorysé toleranci podnikání Marka Dalíka a Aleše Řebíčka, využívání služeb „justiční mafie“nebo klidného úřadování mafie zbrojních zakázek za náměstka Bartáka na ministerstvu obrany. Petr Nečas byl dlouhá léta členem vládního týmu, který by za protikorupční neoznačil ani stranický zpravodaj ODS, natož  běžný občan našeho státu. Navzdory tomu se po zvolení do čela ODS začal vydávat za nového politika nové doby, charakteristické zejména bojem s korupcí. Tak s tím už je po Drobilovi konec.

Aférou utrpěla také autorita Petra Nečase jako předsedy vlády a předsedy ODS. Především tím, že koaliční krizi před hlasováním o důvěře nedokázal vyřešit sám a vytvořil tak prostor pro nevídanou intervenci prezidenta Václava Klause do parlamentní a vládní politiky. Václav Klaus se tak stal faktickým čtvrtým členem koalice. A možná, pokud se toto schéma řešení koaličních krizí ujme i pro příště, bude prezident zasedání koaliční K9 i předsedat. K čemu potom ale bude ODS ještě potřebovat Petra Nečase? Je možné, že spolu s tím, jak poroste vliv prezidenta Klause směrem dovnitř ODS,  budeme svědky opětovného příklonu dočasně formálně  „nadstranického prezidenta“ zpět k ODS.

Oslabení premiéra Nečase není dobrá zpráva pro parlamentní republiku. Nejsme totiž demokracií prezidentského typu, koaliční krize a výměnu policejního prezidenta by měli řešit předseda vlády a ministři, ne prezident. V minulosti tuto roli premiéři zvládali (dokážete si snad představit, že by Václav Klaus nechal ještě coby premiér řešit prezidenta Havla koaliční neshody?), Petru Nečasovi se to v posledních měsících přestalo dařit. Zejména koncem roku se doslova rozDrobil. Prezident Václav Klaus může mít nyní snadnější cestu i k ovládnutí české zahraniční politiky. Její vládní koncepce totiž neexistuje, nebo je zcela neviditelná. Naopak viditelné jsou radikální postoje prezidenta Klause k euru, budoucnosti eurozony i EU jako takové. Hrozí riziko, že postoje V.Klause budou ještě více vnímány jako oficiální postoje celé České republiky. ČSSD nyní bude muset vzít silně na vědomí, že koalice získala aktivní hradní posilu a ve své opoziční činnosti s tím seriozně počítat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama