Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.12.2010 10:51:00

Kam kráčíš české, moravské a slezské zdravotnictví?

Kam kráčíš české, moravské a slezské zdravotnictví?

Na rozdíl od pana ministra se nedomnívám, že zdravotnictví v České republice nestojí nad propastí a není vůbec třeba se situací, na kterou tak sugestivně již několik měsíců upozorňují nemocniční lékaři akcí »Děkujeme, odcházíme«, zabývat.

Na druhou stranu zůstává nesporným faktem, že na tyto dlouhodobě neřešené problémy bylo založeno již v době po listopadu 1989, kdy se šmahem rušilo i to, co dobře fungovalo, a privatizovalo vše, co se dalo i nedalo. Přeměna na »kapitalistické« zdravotnictví financované převážně z veřejného zdravotního pojištění a spravované mnoha zdravotními pojišťovnami, na privátní praktické lékaře a ambulantní specialisty, na nemocnice jako obchodní společnosti, byla provázena neustálým navyšováním spoluúčasti pacientů až na dnešních téměř 17 procent a růstem peněz vkládaných do celého zdravotnického systému. S urputnou snahou o změnu za každou cenu se také otevřely cesty k neuvěřitelnému plýtvání s veřejnými finančními prostředky, k neslýchané korupci při zadávání stavebních zakázek, k nákupu předražených přístrojů, k pohádkovým ziskům farmaceutických firem a to při neustálém růstu doplatků i poplatků od samotných pacientů.

Dnes je největším nebezpečím to, že se hlavní nosnou myšlenkou pravicových vlád stává drastické omezení principu solidarity ve zdravotnictví. Od dvacátých let minulého století, kdy zavedla všeobecné pojištění Velká Británie, se v mnohých státech ctí princip společného vkladu do zdravotnictví, z něhož se nemocní ošetřují na úkor zdravých. Právě v tomto jsme byli díky socialistické minulosti na předním místě na světě. To se ale postupně, ke škodě těch, kteří ne vlastní vinou čerpají nejvíce peněz ze zdravotního pojištění, mění. Solidarita se stala téměř vulgárním slovem a je každodenně podrážena stále neúnosnějšími platbami u stomatologů, nic neregulujícími tzv. regulačními poplatky u lékařů, v nemocnicích, v lékárnách a permanentně narůstajícími doplatky za léky.

A co chystá asociální pravicová vláda ODS, TOP 09 a VV v příštím roce? Především uspokojování touhy bohatých jednotlivců zaplatit si vybraný způsob a čas ošetření v rámci tzv. nadstandardní péče. Těm ostatním zbude pouze péče řízená, což v podstatě znamená, že o tom, jakého se jim dostane ošetření, nerozhodne lékař, ale ekonomicky nejméně náročná varianta určená zdravotní pojišťovnou, výše doplňkového připojištění, nebo patřičný obnos v peněžence. Občanům České republiky se tak v příštím roce dostane možnosti užít si jedné z vymožeností listopadového převratu – rozdělení společnosti na superbohaté a chudé.

Soňa Marková, poslankyně PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama