Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.12.2010 18:24:00

Posílíme daňové příjmy obcí

Posílíme daňové příjmy obcí

Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala prosadit nový systém financování obcí.

Hlavní změnu bude představovat nový zákon o rozpočtovém určení daní, který stanoví klíč k rozdělení daňového výnosu mezi stát, kraje a obce. Ty se stejně jako státní rozpočet potýkaly s výpadkem daňových příjmů kvůli hospodářské krizi a musely taktéž výrazně šetřit. Například Příbrami se v roce 2009 snížily daňové příjmy o 15 % oproti předchozímu roku. V roce 2011 se sníží některé státní dotace kvůli úsporám ve státním rozpočtu, nicméně dopady na rozpočty obcí budou kompenzovat vyšší daňové příjmy. Ty vzrostou díky odstranění některých daňových zvýhodnění či kvůli zdanění státního příspěvku na stavební spoření.

Do budoucna je však potřeba hledat nový model, jak zajistit financování obecních výdajů a odstranit jeho současné problémy. Občané malých a středních obcí jistě přivítají, že vláda chce v novém zákoně o rozpočtovém určení daní snížit současný nepoměr mezi nejbohatší Prahou a nejchudšími obcemi v daňových příjmech na hlavu. Nyní se jedná asi o čtyřnásobný rozdíl, v budoucnu by se měl zmenšit asi na dvouapůlnásobek. K tomu by mělo pomoci zrušení některých administrativně náročných dotačních programů a jejich převedení do daňových příjmů. Další prostředky, minimálně stovky milionů korun, by mělo do obecních rozpočtů přinést zdanění hazardu.

Pro obce v hornatých oblastech, kam spadá značná část příbramského okresu, bude důležitá diskuse o zařazení dalšího kritéria pro přerozdělování daní. Uvažuje se o zohlednění nadmořské výšky, protože obce ve vyšších polohách musejí vydávat více prostředků např. na údržbu dopravních komunikací a jiné infrastruktury. Brdské obce by si tak mohly přijít na dodatečné a potřebné daňové příjmy.

Konečně je třeba připomenout, že rozpočty obcí pozitivně ovlivní i zvýšení poplatku za vynětí ze zemědělské půdy, které bude účinné již od příštího roku. Vidíme tedy, že vláda se snaží hledat další zdroje pro rozvoj na místní úrovni i přes nutnost úspor ve všech oblastech veřejných financí.

Ing. Ivan Fuksa, ministr, člen výkonné rady, místopředseda regionálního sdružení, člen oblastní rady a poslanec PČR

Vyšlo v Příbramském deníku
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama