ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2011 17:06:14

Koaliční politici nejsou schopni držet se elementárních dohod ani dva týdny

Koaliční politici nejsou schopni držet se elementárních dohod ani dva týdny

ČSSD je ochotna podpořit všechny rozumné návrhy v boji proti korupci.

Vláda Petra Nečase má na svém zítřejším zasedání mimo jiné probírat protikorupční strategii na následující dva roky. Již dnes je však patrné, že avizovaný boj stávající koalice s korupcí se stává jednou z hlavních bolístek Nečasova kabinetu.

Dokazuje to jednak dnešní stanovisko protikorupční organizace Transparency International, která je kvůli postoji vlády ke kauze na Státním fondu životního prostředí přesvědčena o snižující se věrohodnosti kabinetu P. Nečase v protikorupčním tažení. Dalším důkazem je pak dnešní zpráva o připomínkách ministerského předsedy k protikorupční strategii ministerstva vnitra, která vyvolává další spor mezi Radkem Johnem a Petrem Nečasem. Nepříznivým signálem je v neposlední řadě i dnešní rozhovor odcházejícího šéfa subkomise NERV pro boj s korupcí Pavla Kohouta, který je znechucen přístupem vládních úředníků k této závažné problematice.

Je zarážející, že dohoda vládních stran, která před Vánocemi pomohla vládě přečkat hlasování o nedůvěře, je podle ministra vnitra dnes opět porušena, a to hned ze strany premiéra. Koaliční politici nejsou schopni držet se elementárních dohod ani dva týdny. Místo toho se raději hádají o to, zda takové dohody vůbec existují nebo neexistují. Výsledkem podobných hádek pak bude vítězství prokorupčních kmotrů v zákulisí hlavních koaličních stran a prohra na plné čáře pro českou veřejnost.

ČSSD souhlasí s velkou částí opatření navržených v protikorupční strategii ministerstvem vnitra.

Řada bodů této strategie byla totiž v minulosti ČSSD nejen prosazována, ale přímo navrhována ve formě návrhů zákonů v poslanecké sněmovně (např. posílení kompetencí NKÚ ve vztahu ke krajům a obcím). Problém projednávané strategie je v tom, že obsahuje cíle, aniž by ve většině případů bylo konkretizováno, jak jich chce dosáhnout. Předložení návrhů zákonů do poslanecké sněmovny, natož jejich schválení, je pak v nedohlednu. Na rozdíl od nulové tolerance vlády směrem k opozičním návrhům jsme ochotni podpořit všechny rozumné kroky, ať už je předkládá kdokoliv. Na druhou stranu jsme přesvědčeni, že v navržené koncepci stále chybí institut korunního svědka a zrušení institutu anonymních akcií na majitele, popřípadě zákaz účasti takových firem ve veřejných výběrových řízeních.

Bez těchto opatření postrádá boj s korupcí účinné nástroje. I proto jsme již tyto dva návrhy do legislativního procesu podali na začátku tohoto volebního období.

Jeroným Tejc
stínový ministr vnitra za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama