ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2011 15:38:00

Návrh ČSSD k nájemnému je ústavně problematický

Návrh ČSSD k nájemnému je ústavně problematický

ČSSD chce měnit paragraf, jehož změnu vláda na návrh ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského poslala do parlamentu již před dvěma měsíci. Novela Občanského zákoníku se bude projednávat v lednu již ve druhém čtení na plénu Sněmovny.

„Návrh ČSSD na další regulaci nájemného navíc považuji za ústavně problematický, protože by opět omezil práva vlastníků. Vlastně bychom se, byť v omezené míře, vrátili zpět v čase," dodal Jankovský.

Vládní návrh novely Občanského zákoníku prošel prvním čtením 8. prosince 2010. Ve zkrácené lhůtě třiceti dnů byl určen k projednání sněmovním výborům a lze očekávat, že se ve druhé polovině ledna dostane znovu na jednání pléna sněmovny.

Novela stanoví, že v případě neshody o výši nájemného se mohou nájemník i pronajímatel obrátit na soud. Ten rozhodne o výši nájemného na úrovni, která je v místě a čase obvyklá. A to bez jakéhokoli dalšího omezení. MMR jako orientační pomůcku připravuje databázi obvyklé úrovně nájemného (tzv. "cenové mapy"). Její první verze bude k dispozici na konci února.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama