JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2011 20:07:27

Jak byl Martinů obětován v rámci boje o politickou moc

Jak byl Martinů obětován v rámci boje o politickou moc

Jeden policejní prezident skončil a napříště má být tzv. "demokratickými" vládními i jednou opoziční stranou vybrán "nepolitický a společný".

To je konkrétní vklad vlády do Nového roku v boji proti korupci po Johnově novinářském protikorupčním manuálu. Stalo se tak po nebývalém rozruchu v Poslanecké sněmovně i na Hradě, kdy vláda už po pěti měsících svého vládnutí přežila hlasování o nedůvěře. O co tu vlastně jde?

Jde o to svalit objektivní vady vládního systému - objektivně rozbujelou korupci - na jednotlivce a obětovat konkrétní osobu. Pravým účelem tohoto kroku je vyvolat u občanů zdání zlepšení. Pro vládní strany, zejména ODS, je to velmi důležité, protože na podstatě vad systému pravicového vládnutí se změní velmi málo, v podstatě téměř nic. Například strana Věci veřejné se uvedla v Poslanecké sněmovně svým prvním aktem, tedy nikoliv fotografiemi v kalendáři, ale jednoznačně podporou pro zachování anonymity akcií anonymních kapitalistů. To je základ pohodlí korupčníků i výběrových řízení, kde dražší a větší bere.

Generálmajor Ondřej Martinů odešel ke konci prosince 2010 z funkce policejního prezidenta. Byl dosazen z moci ODS a dnes je jasné, že skrytým politickým účelem bylo mimo jiné zamlžení, zastření podivností chování vysokých představitelů ODS. To v prosinci roku 2010 vyplavala na povrch tak zjevně, že většině veřejnosti to nejde jednoduše vyvrátit. Petr Nečas a Václav Klus generálmajora obětovali, aby Nečasova koaliční vláda vydržela ve sněmovně hlasování o nedůvěře, a aby se uklidnila "vzpoura" koaličního partnera Věcí veřejných. Politická strana Věci veřejné se, ale politicky vyvíjí.

To se ukázalo několik hodin před rozhodujícím hlasováním o nedůvěře vládě při jednání na Hradě, kde se státotvorně proměnily Věci veřejné ve Věci tajné nebo přinejmenším ambivalentní, jak by učeně řekl český politik. Cizojazyčně to znamená Věci obojaké hodnoty, lze to zkrátit i na Věci střídavé. Policejní prezident Martinů jako nástroj státní moci byl obětován, přístup k vyšetřování korupce se zatím nezměnil. V tom je skryta pravá podstata. Jde o boj o politický vliv a moc, nikoliv o řešení podstaty společensky nebezpečného jednání, jakým korupce je. Jak dlouho tento stav potrvá a co dále za sebe obětovaly Věci veřejné, to ukáže čas.

Proč se strana Věci veřejné nezeptala ve vnitrostranickém referendu 22. prosince loňského roku svých dvaceti tisíc véčkařů, zda s takovým způsobem vládnutí souhlasí? Místo toho John zavelel uspořádat vnitrostranické referendum na téma ústavního ožebračení důchodců jak budoucích tak i nynějších, k snížení životní úrovně naprosté většiny obyvatelstva zavedením 19% DPH. Tím bude postiženo nakupující obyvatelstvo, jak se opět bude »správně vyslovovat« v české kotlině po předvánočním bratření Petra Nečase s bavorským premiérem za blahovolného dozoru šéfa landsmanšaftu Posselta. Věci veřejné stejně jako Nečasova celá vláda tím chtějí přispět nikoliv k potlačení nějaké korupce, ale k posílení spekulativního domácího a především zahraničního velkokapitálu v chuti hrát na burzách s peněžními fondy pro české důchodce.

Pro návaly pestré nestandardnosti nelze zapomínat na podstatu skandální věci, kdy ve prospěch nejmenované banky mělo odejít ze Státního fondu životního prostředí 5 miliard Kč, zatím uložených u české národní banky, jak si vymínili japonští plátci za české emisní povolenky. Pět miliard Kč znamená více než dvojnásobně předraženou sumu peněz na rekonstrukci a výstavby pražské čistírny odpadních vod. Z této částky mělo připadnout bratru 500 milionů Kč jako provize ODS do bedlivého opatrování exministra vnitra Ivana Langera. Ten měl na oplátku nešetřit finačními prostředky pro politický růst místopředsedy ODS Pavla Drobila.

Toho již Mirek Topolánek jmenoval jako jednoho z perspektivních korunních princů ODS. To byla jedna z mála věcí, ve které se Topolánek shodl s prezidentem Václavem Klausem. Teď se ale tyto perspektivy pokazily. Navíc na veřejnost vyplavaly astronomické zlodějny za bílého dne ze státních Lesů ČR. Taková smůla pro ODS i vládu ČR. Nejsilnější strana vládní koalice, ODS, tak musí rychle hledat další perspektivní osobnosti, protože by se mohlo stát, že i Petr Nečas jako předseda ODS a vlády ČR, bude rychle opotřebován a nepomůže mu ani přímá intervence v podobě prezidentského novoročního projevu Václava Klause.

Pro levicovou opozici je to další příklad podvodných slibů české pravice. Je třeba si je dát do přímé souvislosti s již schválenými a dále chystanými pravicovými sociálními škrty pro výraznou většinu naší společnosti.

Stanislav Grospič, poslanec PS PČR, místopředseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama