Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2011 11:33:26

K Hegerově zdravotní reformě

K Hegerově zdravotní reformě

Vyjádření poslankyně a stínové ministryně KSČM pro resort zdravotnictví Soni Markové k reformě zdravotnictví představené ministrem Hegerem.

Ministr zdravotnictví L. Heger, v situaci, kdy reálně hrozí uzavírání oddělení a možná i celých nemocnic, arogantně vzkázal pacientům: Připravte si peněženky, za potřebnou zdravotní péči si budete ještě více připlácet.

Nekvalitně napsané a veřejností i odborníky neprodiskutované tzv. reformní zákony bývalého ministra zdravotnictví T. Julínka byly staženy z poslanecké sněmovny ještě před projednáním v dubnu 2009 a byly jedním z důvodů pádu Topolánkovy vlády. Nyní na tyto „paskvily“ navázal ministr Heger. Neříká zatím ale nic jiného, než co ve velmi obecné rovině slibovalo prohlášení pravicové asociální vlády ODS, TOP 09 a VV po volbách.

Jisté je zatím jen jedno. V nemocnicích se bude platit 100 Kč a za recept 30 Kč. Heger tedy dělá stejnou chybu jako jeho předchůdce, začíná tzv. regulačními poplatky, které prokazatelně nic neregulují. Pouze nahradily určitý výpadek financí poté, co byly nesmyslným zastropováním nejbohatších sníženy příjmy do zdravotního pojištění.

Za velmi nebezpečné pro pacienty považuji avizované stanovení standardů a možnost připlácení si za nadstandardní péči. Bylo totiž již avizováno, že péče placená ze zdravotního pojištění (standard) bude ta ekonomicky nejméně nákladná. O tom, jakou péči pacient obdrží, nebude tedy rozhodovat lékař, ale zdravotní pojišťovna a stav jeho vlastní peněženky! To je pro KSČM nepřijatelné.

Také panem ministrem ohlášená potřeba zřídit „nestátní“ institut, který bude určovat standardy a ceny za nadstandardní péči, je důkazem toho, že v České republice nyní rozhodují nekompetentní a asociální politici. Jim nejde o dodržování čl. 31 Listiny základních práv a svobod, která proklamuje právo každého – chudého i bohatého – na bezplatnou zdravotní péči v rámci veřejného zdravotního pojištění. Usilovně budují zdravotnictví jako luxusní zboží „jen pro bohaté vyvolené“ a zachování příjmů těm, kteří si ze zdravotnictví učinili zdroj pohádkových zisků!

KSČM zásadně nesouhlasí s těmito tzv. reformami zdravotnictví, zároveň vyzývá ministra L. Hegera, aby:

  • okamžitě učinil potřebné kroky k řešení aktuálních problémů souvisejících s možným odchodem lékařů a tedy reálným ohrožením zdraví a životů pacientů,

  • neprodleně zahájil seriozní diskusi nad nutnými reformami se všemi zainteresovanými subjekty a zástupci politických stran,

  • základem veškerých změn v oblasti zdravotnictví zůstalo dodržování Ústavy ČR, respektování sociální únosnosti a principu solidarity.

Soňa MARKOVÁ

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama