Martin Brož

Svobodný Internet potřebuje každý
  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2011 16:15:34

Povstání v Tunisku pokračuje, české ministerstvo zahraničí vydalo varování

Povstání v Tunisku pokračuje, české ministerstvo zahraničí vydalo varování

Situace v Tunisku je nadále napjatá a ne zcela přehledná. Agentury informují o událostech se značným zpožděním. Většinu informací šířených prostřednictvím sociálních sítí není snadné ověřovat. K poslednímu vývoji se vyjádřil i český velvyslanec v Tun

12. 1. 2011
Pirátské noviny http://www.piratskenoviny.cz/ jako jediné informují o aktuální situaci v Tunisku.

Online zpravodajství z Tuniska sledujte na twitter.com/piratenewscz a na facebook.com/svoboduprotunisko. Podle posledních neověřených zpráv se některé složky armády odmítly podílet na represích proti civilistům. Spekuluje se, že režim padne. V posledních hodinách slábnou informace o zabitých či zraněných, ale je zřejmé, že jejich počet bude vyšší než se zatím oficiálně udává, již dnes jde o několik desítek zabitých občanů Tuniska.

Tuniské opoziční kanály na sociálních sítích a webech již označují poslední vývoj za povstání proti téměř třicetileté vládě prezidenta Zine el Abidine Ben Aliho. Protesty každopádně pokračují a šíří se i do doposud klidných oblastí na pobřeží i do hlavního města. Pirátským novinám to potvrdil český velvyslanec v Tunisu Alexander Slabý: „Máme informace, že k menším demonstracím došlo i v pobřežních oblastech Chebba a Sousse a probíhají také v hlavním městě Tunisu,“ uvedl v reakci na náš dotaz. Atmosféru v Tunisku popsal jako vyostřenou.

 

Ministerstvo zahraničí vydalo během včerejšího dne upozornění, ve kterém českým občanům doporučuje, aby dbali zvýšené opatrnosti a vyhýbali se jakýmkoli demonstracím. „V této chvíli nepovažujeme cestování do Tuniska za nemožné či krajně nebezpečné, pouze doporučuje zvýšenou opatrnost při pohybu na veřejných prostranstvích,“ hodnotí tuniskou situaci ministerstvo. Ministerstvo zahraničí se vyhnulo odpovědi na dotaz, zda chystá česká strana nějakou diplomatickou iniciativu. „MZV bude situaci dále pečlivě sledovat ve spolupráci s českým velvyslanectvím v Tunisu.“ Po USA a Francii vyjádřil včera své znepokojení nad událostmi v Tunisku britský ministr zahraničí William Hague. „Odsuzuji násilí v Tunisku a úmrtí demonstrantů a vyzývám k propuštění vězňů,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

O Tunisku nadále jednají i zástupci pirátských stran, především s evropskými poslanci Amelií Andersdotter a Christianem Engströmem i s Pirátskou stranou Tuniska. Amelie stále více kritizuje dlouhodobý postoj EU k Tunisku a především roli Francie. Včera na svém twitteru zhodnotila věc takto: „ Nyní je to konečně jasné. Tunisko má jeden, Saúdská Arábie má jeden, Alžírsko má jeden, a nyní také Francii! # režim.“

Podle vyjádření české cestovní kanceláře Ulysses, která se specializuje na Tunisko, začíná hlavní turistická sezona až začátkem května. „Nyní jsou na pobřeží převážně němečtí senioři. Ale koupání v moři vzhledem k teplotám není možné. Naše cestovní kancelář nemá v současnosti v Tunisku žádné klienty,“ řekl zástupce kanceláře Petr Míka. V Tunisku dominují v klientele podle jeho názoru hlavně Francouzi a Němci, Čechů navštíví Tunisko ročně podle jeho odhadu asi sto tisíc.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama