Mgr. Vlasta Bohdalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2011 13:18:00

Reformní plány ministra Drábka jsou chaotické a nezodpovědné

Reformní plány ministra Drábka jsou chaotické a nezodpovědné

Sociální demokracie považuje plány ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka v oblasti péče o předškolní děti za společensky nezodpovědné.

Sociální demokracie považuje plány ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka v oblasti péče o předškolní děti, kdy chce kompenzovat nedostatek míst ve školkách „sousedskou“ výpomocí, za společensky nezodpovědné. Takováto opatření jsou možná mediálně populární, ale v oblasti předškolního vzdělávání, na které by se měl podle přesvědčení ČSSD podílet stát, hrozí při realizaci takovýchto opatření značná rizika.

Tristní nedostatek míst v mateřských školkách navrhuje ministr řešit svéráznou cestu - učitele a učitelky nahradí sousedi a sousedky a zřízen bude institut rodičovské výpomoci, ministr chce dále zákonem rozdělit poskytování služeb o děti na péči o velkou, střední a malou skupinu. Už jenom fakt, že každá skupina bude mít jiné parametry na zajištění odpovědné péče, vyvolává velké otazníky.

Návrh ministra Drábka je ovšem útokem na jeden z mála systémů, které v rámci českého vzdělávání dobře fungují, a který je prověřený léty praxe, nikoli barvou stranické legitimace politiků v čele jednotlivých ministerstev. Není pochyb o tom, že pokud dokáže tento návrh prosadit, bude systém předškolního vzdělávání nevratně narušen. Spoluzodpovědnost státu za výchovu dětí se jím změní na nástroj, který pomáhá řešit zaneprázdněným rodičům problém „kam s nimi“. Navrhovaná opatření jsou navíc rozporu v rámci vládní koalice, kdy jdou proti koncepci, kterou prosazuje ministr školství Josef Dobeš. ČSSD nesouhlasí s tím, aby ministr Drábek těmito nezodpovědnými experimenty zakrýval skutečný problém – neschopnost vládní koalice odpovědně řešit nedostatek mateřských školek a jejich další financování.

Opatření, která navrhuje ministr Drábek, jsou dalším signálem o společenské nezodpovědnosti politiky vládní koalice. Po rozsáhlých škrtech peněz pro rodiny s dětmi, mateřské a porodného, nyní vláda rezignuje na řešení nedostatku mateřských školek a chybějící místa chce nahradit sousedskou výpomocí. S takovými opatřeními ale nelze souhlasit a podporu ČSSD nemají.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama