reklama

PaedDr. Ivo Strejček

  • Trikolora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2011 11:20:00

Logika EU: Zadlužíme se, abychom splatili dluhy

Logika EU: Zadlužíme se, abychom splatili dluhy

Evropský parlament konečně našel recept na ekonomickou krizi a na zadlužené rozpočty členských států. Pomoci mají paradoxně nové daně a nové zadlužení, tentokrát na celoevropské úrovni.

Ekonomický výbor europarlamentu dnes schválil zprávu, která požaduje zdanění bank a finančních transakcí, vydání evropských dluhopisů a "daň z přidaného uhlíku" na veškeré produkty. Většinu získaných prostředků by si měla nechat Evropská komise, které se nelíbí, že členské státy odmítají vzhledem k domácím úsporám posílat do Bruselu stále více peněz.

"Tímto výstřelem z Aurory začala bitva o nové celoevropské daně. Pokud se evropští lídři včas nevzpamatují, daňoví poplatníci ji prohrají na celé čáře," komentoval hlasování člen ekonomického výboru Ivo Strejček (ODS) ze skupiny Evropských konzervativců a reformistů, která jako jediná hlasovala proti zprávě.

Zdanění finančních transakcí zdánlivě nízkou sazbou od 0,01 do 0,05 procenta by mohlo každoročně vyvést do evropského rozpočtu na 200 miliard eur, nad kterými by daňoví poplatníci ztratili jakoukoli kontrolu.

"Argumentace k hledání nových daňových příjmů je překvapivě prostá - zaplatí ten, kdo škodí. A na škůdce, jak známo, stačí jen ukázat prstem," říká Ivo Strejček. "Podle eurokratů nám škodí banky a finanční instituce. Škodí ti, kteří znečišťují životní prostředí, a vlastně všichni, kdo něco vyrábějí nebo prodávají. Budou tedy nuceni vedle DPH platit i ´daň z přidaného uhlíku´. Škodí nám (evropským modelem sociálního blahobytu) rozvrácené rozpočty. Vydáme evropské dluhopisy. Přeloženo do srozumitelného jazyka: zadlužíme se, abychom splatili dluhy."

Zpráva řecké socialistické poslankyně Anni Podimaty, kterou v úterý schválil výbor pro hospodářské a měnové záležitosti, nemá zatím bezprostřední legislativní dopad. Bude však sloužit jako podklad pro Evropskou komisi, která už ústy svého předsedy přislíbila, že nejpozději v létě představí již závazný návrh na nové zdanění.

Co ve zprávě také zaznělo:

"Směřování podstatné části těchto příjmů do rozpočtu EU na financování projektů a politik EU je opatřením, kterým se zajistí, aby uvedené nástroje inovativního financování měly evropskou přidanou hodnotu."

"Nejméně narušujícím a nejspravedlivějším řešením by byla evropská daň z přidaného uhlíku po vzoru daně z přidané hodnoty vztahující se na veškeré produkty na vnitřním trhu."

"Vydávání státních dluhopisů negativně poznamenalo schodky veřejných financí ... Evropský parlament plně podporuje eurobondy jako jednotný nástroj pro řízení dluhů založený na zásadě vzájemného sdružování částí státních dluhů."

"Je nutné získat nové, spravedlivé a udržitelné příjmy..."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama