Mgr. Jan Čechlovský

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2011 15:01:41

Kdyby se kraj spoléhal na zdravý rozum, nemusela být ohrožena zdravotní péče

Kdyby se kraj spoléhal na zdravý rozum, nemusela být ohrožena zdravotní péče

Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje, byl v neděli 30. ledna hostem Otázek Václava Moravce, ve kterých se diskutovaly stávající problémy ve zdravotnictví.

Na otázku, zda má Asociace krajů doladěný krizový plán, jak se vypořádat s odchody lékařů, Radko Martínek odpověděl, že stále spoléhá na zdravý rozum vlády a lékařů. Možná se měl tímto doporučením řídit pan hejtman sám, ohrožení zdravotní péče v Pardubickém kraji by totiž nemuselo mít tak nebezpečné rozměry, kdyby se na zdravý rozum spoléhal kraj.

Představitelé Pardubického kraje zbytečně utratili velké množství peněz, které by dnes mohli použít právě na řešení problémů, které se týkají výplat pro personál krajských nemocnic.

Miliony šly oknem

V předvolebním období bylo vyhozeno oknem několik desítek milionů korun v momentě, kdy se kraj rozhodl proplácet poplatky u lékaře. Tímto populistickým gestem přišlo zdravotnictví v kraji o významné prostředky. Další spornou investicí byl nedávný nákup tomografu a magnetické rezonance, do nichž Pardubický kraj investoval 100 milionů korun.

Podobné zařízení zde přitom úspěšně funguje. Problém je ovšem v tom, že jej provozuje soukromá firma Multiscan pana Zavalianise, se kterou vede Radko Martínek již dlouhou dobu spory a z jeho výroků je patrná nenávist k soukromým investorům.

Přitom právě investice soukromých investorů výrazně zlepšily kvalitu i rozsah poskytované zdravotní péče v kraji. Protože se však pan hejtman Martínek se soukromými investory neumí anebo nechce dohodnout, nakupuje kraj přístroje, které již pacienti k dispozici mají. Zbytečně se tak dublují drahé přístroje a kraj přichází o další finanční prostředky, které by mohly být cestou z krize. Na základě negativního vztahu Radko Martínka k soukromým investorům přišel Pardubický kraj dokonce o možnost zřízení kardiocentra. Dvě soukromé společnosti Kardio-Troll a firma Artur Koblitz si podaly v minulém roce žádost o dotaci z Evropské unie ve výši 50 milionů korun, tuto dotaci však nezískaly, protože s nimi kraj odmítl prodloužit nájemní smlouvu v nemocnici.

Ideologická válka

Ideologická válka kraje proti soukromníkům tak zapříčinila, že pacienti nebudou mít v nejbližší době možnost využít služby plánovaného kardiocentra, a je také důvodem toho, že bude pro Pardubický kraj obtížné získávat dotace na zdravotnická zařízení. Tedy shrnuto: představitelé kraje se evidentně zdravým rozumem neřídí, rozhazují peníze a nakupují zařízení jen ve snaze zbytečně konkurovat soukromým investorům.

Osobní antipatie tak ve svém důsledku vedou k poklesu prestiže krajské nemocnice jako místa, kde je poskytována superspecializovaná péče..

Mgr. Jan Čechlovský, člen oblastní rady, předseda regionálního sdružení a poslanec PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama