Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2011 12:48:40

Nečasova vláda dále prodlužuje nejistotu ve společnosti

Nečasova vláda dále prodlužuje nejistotu ve společnosti

Vyjádření statutárního předsedy ČSSD k stávající situaci kolem návrhu dohody mezi ministrem Hegerem a lékařskými odbory.

Stanovisko vlády, která dnes sice vyslechla ministra zdravotnictví Hegera, avšak k situaci ve zdravotnictví se hodlá vrátit až příští týden, považuji za zcela zbytečné prodlužování nejistoty mezi lékaři i mezi občany. Jsem přesvědčen, že Nečasova vláda měla návrh dohody s lékaři schválit již na svém dnešním zasedání. Zároveň bych považoval za správné, kdyby tuto dohodu podepsal přímo premiér Nečas, neboť další osud ministra zdravotnictví Hegera je v tuto chvíli dosti nejistý. Vycházím z faktu, že návrh dohody a postup ministra Hegera při jednání s lékaři zpochybňují jak někteří zástupci ODS, tak například i Miroslav Kalousek z TOP 09.

Myslím, že pokud by vláda podlehla nátlaku odpůrců dohody z řad ODS i TOP 09, znamenalo by to vážné nebezpečí pro celou naši zemi. Stále hrozí odchody tisíců nemocničních lékařů a následný faktický rozpad lůžkové zdravotní péče. Došlo by tak ke zhoršení či úplnému kolapsu systému poskytování akutní zdravotní péče, což nelze akceptovat. Jednou ze základních ústavních povinností vlády je, aby zajistila dostupnou a kvalitní zdravotní péči na celém území země.

Kompromis dosažený ministrem Hegerem a zástupci lékařských odborů považuji za rozumný, protože navyšuje platy lékařů a zároveň respektuje požadavek na promítnutí tohoto navýšení do platových tarifů.  Navýšené prostředky se tak skutečně dostanou ke všem lékařům, pracujícím v nemocnicích.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama