Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2011 16:27:30

Vláda chce občany uštvat ještě dřív, než se do důchodu vůbec dostanou

Vláda chce občany uštvat ještě dřív, než se do důchodu vůbec dostanou

Sociální demokracie nesouhlasí s navrženým řešením tzv. malé důchodové reformy.

Vláda na svém dnešním zasedání přerušila jednání o tzv. malé důchodové reformě z dílny ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, která je reakcí na rozhodnutí Ústavního soudu z dubna loňského roku. Schválení jím navrženého řešení by znamenalo, že u 80 % nově vyměřených důchodů dojde k poklesu až o několik set korun. Zároveň pak ministr Drábek navrhuje snížení stropu na sociální pojištění ze současného šestinásobku průměrného platu na trojnásobek. To by znamenalo každoroční výpadek příjmů průběžného systému ve výši přibližně jedenácti miliard korun.

Snižování stropů na sociální pojištění považuje ČSSD za rozpočtový hazard, na kterém se rozhodně nechceme podílet, proto takový zákon v případě schválení vládou v této podobě nebudeme podporovat. Zároveň musíme upozornit, že sociální demokracie nebyla pozvána k žádné konzultaci při řešení nálezu Ústavního soudu. Nemůžeme s takovým řešením souhlasit už proto, že považujeme za nesprávné a nespravedlivé, aby se na vyšší důchody vysokopříjmových skupin obyvatelstva podílelo 80 % nových důchodců. Za nesprávné považujeme rovněž to, aby výpadky z příjmu systému byly kompenzovány zrychlením zvyšování věku odchodu do důchodu u žen. Vypadá to, že Nečasova vláda chce občany této země uštvat ještě dříve, než se do důchodu vůbec dostanou.

Očekávali bychom, že pokud ministr Drábek přichází s takovým řešením, které způsobí výpadek příjmů z průběžného systému financování penzí, navrhne zároveň způsob, jak tyto výpadky nahradit. V logice předvolebních programů pravicových stran ODS a TOP 09 by to znamenalo jakékoliv jiné řešení, než zvyšování daní, které tyto strany před volbami odmítaly.

Možné řešení nálezu Ústavního soudu vidíme například v zavedení další redukční hranice, která by upravovala výpočet důchodů pro ty kategorie důchodců, kteří ve své pracovní kariéře dosahovali nadprůměrných příjmů.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama