Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2011 18:51:00

Sjednocení DPH fakticky znamená největší zvýšení daní od roku 1993

Sjednocení DPH fakticky znamená největší zvýšení daní od roku 1993

ČSSD zásadně odmítá plán vlády Petra Nečase na zvýšení DPH na 20%

Sociální demokracie považuje snahu vládní koalice, která chce pod záminkou důchodové reformy sjednotit sazby DPH na 20%, za politicky nezodpovědnou a sociálně nebezpečnou a zásadně s ní nesouhlasí.

Sjednocení DPH podle představ současné vlády by mělo fatální dopad na naši společnost a fakticky by znamenalo největší zvýšení daní od roku 1993 – dojde k roztočení spirály zdražování potravin a léků, zdraží veřejná doprava, noviny, dětské pleny, dětské autosedačky, pořízení nového bydlení, vodné a stočné, podraží knihy a vstupenky, dodávky tepla nebo ubytovací služby. Tyto plány potvrzují, že politika vládní koalice postrádá jakýkoli element sociální odpovědnosti.

Vláda se chová jako Jánošík naruby, peníze, které sebere středně a nízkopříjmovým rodinám prostřednictvím zvýšení DPH následně rozdá těm bohatším, kteří si budou moci dovolit spoření na penzi. Po vlně nesmyslných a nespravedlivých plošných škrtů, redukci peněz pro rodiny s dětmi, důchodce a sociálně nejslabší, po masové redukci platů státních zaměstnanců přichází s vlnou největšího zdražování, které je přímým útokem na soudržnost společnosti.

Je třeba připomenout, že jedna sazba DPH není zavedena nikde v zemích EU, s jedinou výjimkou Dánska. Politika současné vlády je tak v tomto směru nastavena opět tak, aby poškodila středně a nízkopříjmové skupiny obyvatel a podpořila nejbohatší vrstvy. Vládní koalice plánovaným zvýšením DPH navíc otevřeně přiznává, že předvolební sliby o nezvyšování daní, které voličům dala a díky kterým dostaly koaliční strany důvěru voličů, byly postaveny na absolutní lži. Petr Nečas i Miroslav Kalousek svorně před volbami tvrdili, že v žádném případě nebudou zvyšovat daně. Jen šest měsíců po volbách přitom chystá vláda v režii Kalouska i Nečase největší zvýšení daní za posledních 17 let.

ČSSD se zvýšením DPH na 20% a s politikou frontálních útoků na solidaritu a spravedlnost ve společnosti, jakou bez obalu prosazuje vláda Petra Nečase, zásadně nesouhlasí. Využijeme proto všechny své síly v Poslanecké sněmovně i v Senátu k tomu, aby toto škodlivé opatření nebylo prosazeno.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama