Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2011 18:51:48

Vládní koalice útočí na solidaritu ve společnosti

Vládní koalice útočí na solidaritu ve společnosti

Sociální demokracie zásadně nesouhlasí s plánem koaličních ministrů na to, aby se pod záminkou důchodové reformy zvyšovala DPH na 20%.

Sociální demokracie zásadně nesouhlasí s plánem koaličních ministrů na to, aby se pod záminkou důchodové reformy zvyšovala DPH na 20%, a to dokonce v co nejkratší době, tedy už v posledním čtvrtletí tohoto roku. Takový daňový zásah je výrazem zcela nezodpovědné a asociální politiky vládní koalice, který vyvolá vlnu zdražování a bude mít fatální dopady především na středně a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Po plošných škrtech, omezování platů zaměstnanců a redukci finančních podpor pro rodiny s dětmi a nemocné nyní vláda zvýšením DPH na 20% zdraží potraviny, léky, bydlení, vodu a další nezbytné věci a negativně svými plány zasáhne především sociálně nejslabší. Vládní koalice těmito plány nejen porušuje vlastní předvolební sliby o nezvyšování daní, ale především vědomě útočí na solidaritu ve společnosti.

Vládní argumentace o tom, že zvýšení DPH je potřeba k financování důchodové reformy, je na první pohled nepravdivá. Celoroční výnosy z tohoto zvýšení daní totiž o 40 miliard korun přesáhnou prostředky, které koalice plánuje věnovat na důchodovou reformu. Přes ujišťování vládních představitelů budou prostředky ze zvýšení DPH fakticky sloužit k financování další nespravedlivé restrukturalizace našeho daňového systému, spočívající ve snižování firemních odvodů.

Vláda veřejnosti stále dluží podrobnou analýzu toho, jak zvýšení DPH na 20% ovlivní vývoj cen, životní náklady jednotlivých skupin obyvatel, dostupnost bydlení, výdaje veřejného sektoru - zejména zdravotnictví, ale třeba také oblast kultury a vzdělávání. Bez takové analýzy a celospolečenské debaty o dopadech drastického zvýšení DPH nemůže žádná demokratická vláda přijímat takto závažná rozhodnutí. Rozhodně pak ne ve spěchu několika týdnů či měsíců.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama