Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2011 20:21:13

Neodvolání Vondry a Dobeše by bylo hrubou chybou premiéra

Neodvolání Vondry a Dobeše by bylo hrubou chybou premiéra

Vyjádření ke kauzám členů současné vlády.

Považuji další setrvání ministrů Alexandra Vondry a Josefa Dobeše ve vládě Petra Nečase za hrubé politické pochybení premiéra. V minulých měsících jsme se mohli přesvědčit, že v této vládě neplatí čestné slovo a že výmluvy a lež jsou denním chlebem řady ministrů. To je v případě vlády, která se sama nazvala „vládou práva a boje proti korupci", naprostým porušením všech slibů a také standardů slušného chování.

Téměř každý den jsme svědky dalších a dalších odhalení v neprospěch ministra obrany Alexandra Vondry v kauze financování audiovizuálního zajištění českého předsednictví v Radě EU. V médiích se opakovaně prokázalo, že Alexandr Vondra ve své obhajobě nemluvil pravdu. ČSSD dlouhodobě upozorňuje na to, že argumenty, uváděné ministrem Alexandrem Vondrou na jeho obhajobu, jsou nevěrohodné. Nejdříve kupříkladu tvrdil, že firma ProMoPro měla výhradní smlouvu s Kongresovým centrem Praha (KCP), a proto nešlo vypsat výběrové řízení. Vondrova slova o výhradní smlouvě s firmou ProMoPro však KCP obratem popřelo. Od první chvíle bylo zřejmé, že Vondra nese za zakázku pro firmu ProMoPro když ne přímou, tak zcela jistě politickou odpovědnost. Jeho argumenty se v postupu času a ve světle informací z veřejných zdrojů ukazují jako smyšlené a nepravdivé.

Stejně tak jsme již více než týden v kuse informováni o podivných praktikách na ministerstvu školství, vedeném ministrem za stranu Věci veřejné Josefem Dobešem. Namátkou připomenu nestandardně vysoké odměny v řádu stovek tisíc korun pro tehdejší poradkyni ministr Dobeše Janu Machálkovou a další členy PR týmu ministerstva, obhajované ušetřením peněz za vyhozené pracovníky ministerstva. Dále musím vzpomenout školní práci „Politická komunikace ministra Josefa Dobeše", kterou měl pro svou poradkyni Machálkovou zpracovat sám ministr Dobeš, údajně ve stavu opilosti, což podle zveřejněné korespondence doprovodil nepříliš vkusným komentářem. Za velmi nestandardní pak považuji tendr na odbornou pomoc s vedením projektu elektronických srovnávacích zkoušek na základních školách ve výši 1,5 milionu korun, který získala firma bez zaměstnanců a telefonního kontaktu. Pod vedením ministra Dobeše se na ministerstvu vyhazují miliony, přičemž sám ministr buď mlčí, anebo se objevují důkazy o jeho zřejmé lži.

Nemohu pak nevzpomenout poslední kauzu „špehování", kdy u některých zaměstnanců ministerstva školství byla tajně sledována e-mailová komunikace. Nejenže ministr Dobeš na resortu školství aplikuje praktiky, které se zřejmě naučil ve firmě ABL, ale především zde hrozí podezření, že došlo k porušení zákona. Ministr Dobeš se od celé věci distancuje, avšak výroky lidí z jeho okolí ukazují, že veřejnosti zřejmě lže. Šéf odboru IT na ministerstvu školství Ivan Metelka tvrdí, že Dobeš musel o postupu svých lidí vědět. "Mastný mi říkal, že je to na základě požadavku ministra," řekl podle zdrojů MF DNES Metelka. To ostatně potvrzuje i bývalý šéf kabinetu ministra Dobeše Šimon Mastný, který v rozhovoru pro iDnes (24.2.2011) na otázku, zda na poradě užšího vedení ministerstva, kde se rozhodovalo o srpnovém monitoringu mailů některých zaměstnanců, byl i ministr Dobeš, odpověděl, že ano. Za protiprávní označil takový postup dokonce i ministerský předseda Nečas. Soudní znalec Vladimír Smejkal pak říká, že se může jednat o trestný čin. Je zřejmé, že v tomto případě totiž došlo k porušení zákoníku práce, kdy o podobné kontrole musí zaměstnavatel zaměstnance informovat, což se evidentně nestalo.

Ve světle výše uvedených argumentů jsme jako sociální demokraté přesvědčeni, že je naší povinností požadovat po premiéru Nečasovi, aby odvolal Alexandra Vondru z funkce ministra obrany a Josefa Dobeše z funkce ministra školství. První z nich nese jasnou politickou odpovědnost za velmi nestandardní a především netransparentní financování českého předsednictví v Radě EU. Druhý ministr pak po stránce odborné, tak i po stránce personální nedokáže řídit svěřený resort a působí vládě i ministerstvu jednu ostudu za druhou.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama