ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2015 10:01:37

Tvrzení ministra Babiše, že „Barbora je riziková“, je nehorázné

Tvrzení ministra Babiše, že „Barbora je riziková“, je nehorázné

Vyjádření hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka

Tvrdit, že „…Barbora je riziková, že pozemky jsou poddolované, uniká tam metan, takže stačí jiskra a bouchne to…“, je nehorázné. Lokalita Barbory je zařazena do kategorie pozemků s možným nahodilým výstupem metanu, jeho případný výskyt je možné jednoduše vyřešit v rámci stavby tak, jako se to dělá v celém ostravsko-karvinském regionu. Je to o to skandálnější, že takovouto zavádějící a paniku vyvolávající informaci z úst vypouští první místopředseda vlády a ministr financí.

Považujeme za zásadní vybudovat novou průmyslovou zónu na strategickém místě, tam, kde to má smysl, kde je největší nezaměstnanost. Proto jsme vytipovali prostor mezi městy Orlovou, Karvinou a Havířovem, kde mimochodem, kam šlápnete, stojíte na pozemcích společnosti Asental Land, potažmo pana Bakaly.

Všechno na Ostravsku, Karvinsku, Frýdecko-Místecku leží či leželo na uhlí, které v zemi buď ještě je, nebo už je vytěženo. Stejně jako se řepka pěstuje na orné půdě, a ne v kamenolomu, my nemáme žádnou jinou možnost postavit Barboru jinde. Navíc jsme vázáni tzv. deklarací porozumění, kterou kraj uzavřel při realizaci průmyslové zóny Nošovice. V té se mimo jiné zavázal, že již nebude stavět průmyslové zóny na zelené louce, jako to udělal právě v Nošovicích, nýbrž výhradně na brownfieldech, a to hlavně proto, abychom nezabírali hodnotnou zemědělskou půdu.

Jistě i pan Babiš ví, že pod pojmem brownfield se skrývá opuštěné, zanedbané území, často s ekologickou zátěží, které nelze efektivně využívat, aniž by proběhl proces regenerace. A jen člověk „mdlého rozumu“ by stavěl na místě, které není prověřeno. Proto kraj nechal vypracovat několik posudků, každý z nich zkoumá jinou stránku věci – například „báňský“ posudek, který se zabývá stávajícím nebo možným budoucím ovlivněním území průmyslové zóny poddolováním, posudky na kvalitu pozemků – mimo jiné jeden z nich řeší i panem Babišem zmíněný metan, a další. Oponentní posudky si u nezávislých znalců nechaly vypracovat také vládní agentura CzechInvest, Ministerstvo průmyslu a obchodu. Všechny se v podstatě shodly na tom, že stavět a v budoucnu podnikat na Barboře je možné! A první místopředseda vlády a ministr financí opět lže, když tvrdí, že „…vzniklo několik posudků, které dopadly dobře, některé neutrálně a některé špatně…“.

Odmítám také jeho náznaky a narážky na to, že k vypracování těchto posudků kraj vybral „podjatého“ soudního znalce. Kraj pro tyto účely zásadně oslovuje nezávislé odborníky, ke kterým zcela jistě patří i zástupce ředitele odboru hornictví Ministerstva průmyslu a obchodu pan Kaštovský.

Tvrdit, že, „…když zónu postavíme, tak se zjistí, že žádný investor o ni nebude mít zájem…“, považuji za populistickou. Ze zkušeností víme, že investoři upřednostňují lokality již připravené nebo alespoň se známým předpokládaným termínem dokončení. A ukažte mi investora, který vám teď závazně slíbí, že vloží svoji hromadu peněz do neprobádané a nepřipravené hroudy, ze které někdy v budoucnu možná vznikne luxusní parcela! Byl bych proto velmi rád, aby skončily politické přestřelky, opadly emoce a věc s klidnou hlavou řešili odborníci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama