Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2015 13:21:00

Rozhodnutí vlády o uvolnění restriktivní rozpočtové politiky bylo správné

Rozhodnutí vlády o uvolnění restriktivní rozpočtové politiky bylo správné

Komentář předsedy vlády Bohuslava Sobotky k růstu HDP

Jsem rád, že Český statistický úřad potvrdil svůj nedávný předběžný odhad ohledně růstu české ekonomiky. Zdá se, že Česko nyní roste nejvíce ze všech evropských zemí, meziroční růst o 4,4% je skutečně vynikající výkon.

Tento vývoj potvrzuje, že rozhodnutí současné vlády o uvolnění restriktivní rozpočtové politiky bylo správné. Čísla dokazují, že české obyvatelstvo postupně ztrácí obavy z budoucnosti a roste jeho poptávka po zboží i službách. Meziroční růst výdajů na konečnou spotřebu domácností o 3,1% to potvrzuje. Je to dokonce více než růst vládních výdajů, který je meziročně vyšší o 2,5 procenta. To má souvislost zejména s nárůstem investic a také s navýšením platů státních zaměstnanců.

Český statistický úřad ve své zprávě výslovně upozorňuje, že značný podíl na současném vývoji mají investice do staveb a infrastruktury. V této souvislosti je třeba připomenout, že tyto investice by nebyly možné, kdyby se nám nezačalo dařit lépe čerpat prostředky z operačních programů.

Z celkového nárůstu je však evidentní, že investice nerealizuje pouze vládní sektor, ale také soukromé společnosti. To je další dobrý signál, protože podnikatelé evidentně věří, že přicházejí lepší časy a nebojí se investovat. Důkazem budiž, že investice podle zjištění ČSÚ nesměřovaly jen do infrastruktury, ale rovněž do strojů a zařízení.

Dobrou zprávou pro Česko je podle mého mínění i to, že růst je tažen skutečně všemi segmenty ekonomiky, což zajišťuje dlouhodobou stabilitu. Značné oživení zaznamenal zpracovatelský průmysl, stavebnictví, všechna odvětví služeb a například vědecké, technické a administrativní činnosti vzrostly meziročně dokonce o 5,9 %. A tradičně silný je i český export, zejména díky vývozu dopravních prostředků. Ovšem výrazný podíl mají i další produkty, jako například stroje a elektrická zařízení.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama