Bc. Libor Hadrava

  • ANO 2011
  • Praha 13
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2015 10:52:00

Specializované útvary pražské městské policie jsou na vysoké úrovni

Specializované útvary pražské městské policie jsou na vysoké úrovni

Pražský radní pro bezpečnost Libor Hadrava navštívil v doprovodu ředitele městské policie Eduarda Šustera specializované útvary pražských strážníků – útvar psovodů a poříční útvar.

 Během návštěvy Útvaru psovodů Městské policie hl. m. Prahy v Klánovicích se radní Hadrava seznámil s historií útvaru, který vznikl v roce 1992, i s jeho současností, kdy jej tvoří dvě složky – a to hlídková služba a Záchranná kynologická skupina. Útvar má 19 psovodů, 21 služebních psů a 5 psů v přípravě a areál v Klánovicích, který je sídlem útvaru od roku 2004, má veškeré potřebné zázemí i vybavení, včetně polygonu pro výcvik vyhledání osoby v sutině.

„Ukázky práce psovodů, které jsem měl možnost vidět, dokumentují vysokou profesionální připravenost k zásahům. Samotný areál je velmi kvalitně vybaven, představuje opravdu moderní kynologickou základnu,“ řekl radní Hadrava.

Ředitel Šuster připomněl, že výcvik probíhá i mimo areál, aby psovodi získali co nejvíce zkušeností pro ostré zásahy. „Naši psovodi se účastní zejména pátracích akcí po pohřešovaných osobách, pomáhají při vyhledávání zavalených osob například při výbuchu plynu a prakticky vždy při mimořádných událostech, kde se jejich speciální výcvik uplatní,“ uvedl ředitel pražských strážníků s tím, že letos se útvar podílel na celkem devíti pátracích akcích, z toho dvě byly mimo Prahu.

Pražská městská policie dobře vybavena a připravena

U poříčního útvaru městské policie, který má v Praze základnu v Lahovičkách a „plovoucí služebnu“ na pontonu v chráněném přístavu na Smíchově, měl radní Hadrava příležitost vidět záchrannou akci – zásah strážníka z jedoucího člunu při zachraňování topící se osoby z vody a následnou „resuscitaci“ tonoucího. „Je dobré vědět, že i pro takové případy je pražská městská policie dobře technicky vybavena a profesionálně připravena ,“ ocenil poříční útvar radní Libor Hadrava.

Původní poříční jednotka vznikla v roce 2003, v roce 2007 se útvar osamostatnil a jeho hlídková činnost zahrnuje nejen samotný tok Vltavy, ale i jeho břehy a ostatní vodní plochy na území Prahy. Útvar má v současné době 21 speciálně vyškolených a vycvičených strážníků, kteří jsou vybaveni lezeckou, potápěčskou a záchranářskou technikou.

„Každoročně jsou to desítky případů, kdy útvar pomáhá při nejrůznějších událostech, nejdůležitější je ale vždy pomoc při ohrožení životů a majetku. Za dobu existence se podařilo přispět k záchraně 17 lidských životů,“ zdůraznil ředitel Městské policie hl. m. Prahy Eduard Šuster.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama