Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2015 21:09:00

Je třeba odlišit uprchlíky od ekonomických migrantů

Je třeba odlišit uprchlíky od ekonomických migrantů

Rozlišujme migranty, zaznělo na debatě o migraci a islámu

 Strach a bázeň vznikají z toho, že lidé nemají dostatečné informace. Zaznělo na pondělní debatě na téma imigrace a islám jako jeden z důvodů, proč je důležité o tom, co nyní trápí celou Evropu, o migraci uprchlíků, tak důležité debatovat.

S publikem i mezi sebou si na ožehavé téma vyměňovali názory eroposlanec Tomáš Zdechovský (KDU­ČSL), který procestoval několik uprchlických táborů v Evropě, místopředseda poslaneckého výboru pro bezpečnost a sociolog Ivan Gabal (KDU­ČSL), mluvčí iniciativy Islám v Česku nechceme Artur Fišer a ředitel Muslimské unie v Česku Muhamed Abbás.

Pátý přizvaný host, bývalý náčelník Vojenského zpravodajství generál Andor Šándor se z debaty omluvil. Důvod, proč se jí ale nemůže zúčastnit, neuvedl.

Každý z hostů měl pět minut na zodpovězení konkrétních otázek týkajících se imigrace a islámu. Potom dostalo prostor publikum, které mohlo hostům položit otázky a někdy i vyjádřit svůj názor.

Hlasovalo se o tom, zda jsou cizinci schopní se v Evropě integrovat

V DIODu se sešlo kolem sto padesáti lidí. Postoje hlavních aktérů i příchozích se různily. Výroky některých byly oceňovány slabším a silnějším potleskem a některé i pokřikováním z publika, jako například vyjádření Abbase, že judaismus a křesťanství jsou předešlé verze islámu a že si jsou tedy tyto dvě kultury podobné. „Znám mnoho muslimů, kteří dlouhodobě žijí v Evropě. Pracují a pomáhají tak ekonomikám jednotlivých zemí. Muslimové tvoří čtvrtinu obyvatel světa, a nelze je proto vnímat jako nějakou vytrženou skupinu. Imigrace není výmysl muslimů, kteří tady chtějí dělat problémy či někomu škodit. Je to důsledek válek, a kdyby v zemích, odkud lidé utíkají, byl klid, pravděpodobně by se tam rádi vrátili,“ uvedl Abbas. Dle jeho slov je pro integraci různých skupin ve společnosti důležité i to, aby majorita danou skupinu vůbec mezi sebe přijmout chtěla a neviděla ve všem pouze konflikty.

V sále se i hlasovalo o tom, zda jsou cizinci schopní se v Evropě integrovat, či ne. Polovina sálu podpořila tvrzení, že část migrantů se integruje a část zůstane na okraji společnosti. Druhá polovina přítomných hlasovala pro to, že cizinci se v naší společnosti etablovat nedokáží.

Gabal uvedl, že neexistuje jednoznačný recept na řešení této krize ani na odhad její dynamiky. „Krize je vážná. Momentálním cílem je dostat situaci v Evropě pod kontrolu. Snažíme se vyhovět tomu, aby přes ČR cizinci nepřecházeli, ale co se týká jejich věznění, dívat se na někoho, kdo má za sebou několik tisíc kilometrů strastiplné cesty, jak ho policie vede v poutech, není nijak povznášející,“ řekl Gabal.

Zdechovský zdůraznil, že je důležité rozlišovat mezi uprchlíky, ekonomickými migranty a migrujícími občany evropských států, jako je například Kosovo, Srbsko, Albánie a další. Fišer se vyjádřil, že je nutné snížit sociální dávky pro emigranty, abychom pro ně nebyli takovým lákadlem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama