Ing. Karel Zvára, Ph.D.

  • SNČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2015 22:33:00

Ať azylanti klidně studují

Ať azylanti klidně studují

Univerzita Karlova nabídla azylantům s právem pobytu odpuštění školného na konkrétních fakultách. Je to dobře nebo špatně? A proč vlastně?

 Předně si všimněme, o kom vlastně tisková zpráva UK hovoří. O azylantech s právem pobytu, kteří složí zkoušku. Nejde tedy o migranty, kteří se pohybují ze země A do země C, přičemž Česká republika je tranzitní zemí B, na jejímž území byli zajištěni a stali se z nich dočasně imigranti, kteří nejspíš budou vyhoštěni do sousední země, ze které přišli, podle readmisní dohody. Nejde ani o imigranty, kteří o azyl požádali, ale ještě jej nezískali a nezískali zatím ani povolení k pobytu. Udělených azylů bývá ročně kolem stovky, žádostí zhruba 10x tolik.

Proč o takové věci rozhoduje státní vysoká škola sama? Neměl by o financování takového programu rozhodnout parlament nebo vláda, když to zjevně má jít ze státních prostředků? Pokud má škola "peníze navíc" (může si dovolit odpustit poměrně vysoké školné), neznamená to, že jsou státní příspěvky za studenty příliš vysoké?

V České republice nejsou jen státní vysoké školy. Je zde i mnoho soukromých

Třeba ŠKODA AUTO Vysoká škola. Ta má totiž motivační program, který studentům umožňuje studovat zcela zdarma. Jak to? Protože Škoda auto je velký podnik, který navrhuje a vyrábí automobily. A potřebuje zaměstnance, kteří tam budou pracovat. A tak je přirozeně připravuje už na své soukromé vysoké škole. Ty nadané klidně i zadarmo. Pokud budou po studiu pokračovat prací pro podnik, vyplatí se jim to.

Pokud by někdo chtěl pomoci azylantům studovat na veřejné vysoké škole, klidně tak může učinit na vlastní náklady. Školné na FSV (za studium v angličtině) je přeci 6 tisíc EUR za rok a na to se snad ti, kteří chtějí těm pár azylantům pomoci, složí. Mohou třeba založit nadaci na podporu vzdělání azylantů nebo projekt na Startovači.

Nepleťme si pojmy s dojmy a nemíchejme migranty s azylanty. Pokud má stát platit něco nového, ať o tom rozhodne parlament či vláda. Ti nesou politickou odpovědnost. Oni budou muset před příštími volbami vysvětlovat jak je možné, že se našly miliony na takovouto akci, miliardy na investiční pobídky pro velké firmy a například 20 milionů pro provoz Klokánků byl nepřekonatelný problém.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama