ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2011 12:56:00

Stačí učitelé s nižším vzděláním?

Stačí učitelé s nižším vzděláním?

Vyjádření místopředsedy ÚV KSČM a stínového ministra pro resort školství Milana Bičíka ke stanovisku NERV ohledně vzdělání učitelů.

Podle kusých informací médií vyšel z dílny NERV (Národní ekonomické rady vlády) další skvost – doporučení týkající se změny požadavků na vzdělání pedagogů. Těm by podle představy NERV (z dosud dostupných informací není zcela zřejmé, pro jaký stupeň a typ školy) do budoucna mělo až na výjimky k pedagogické kvalifikaci stačit získání bakalářského titulu v jakémkoli oboru a krátkodobý pedagogický kurz.

Přivede to prý za školní katedry víc odborníků z praxe. Za jeden z hlavních argumentů pro takové opatření uvádí příslušný mluvčí NERV skutečnost, že "vazba mezi skutečnou kvalitou učitele a jeho formálním vzděláváním je podle zahraničních zkušeností malá". Jedním dechem pak NERV údajně na jiném místě materiálu uvádí, že je třeba "snížit nábor pedagogických fakult neúměrný budoucí poptávce po učitelích, zvýšit tím výběrovost a posílit zacílenost na zájemce s reálným zájmem o pedagogickou profesi".

Lze jen těžko odhadovat, na základě jakých dalších zahraničních zkušeností NERV ke svým závěrům (mimochodem shodným s dlouhodobým více či méně skrytým a opakovaně velkou většinou odborné veřejnosti odmítnutým snažením ODS) došel. Lze ovšem předpokládat, že to nejsou ani poslední výsledky TIMSS nebo PISA, ani dosud nedůsledně, přesto však provedená analýza vývoje kvality vzdělání a vzdělávací soustavy ČR. Pokud by totiž k zahraničním zkušenostem přidal i ty domácí, musely by jeho závěry a doporučení vypadat jinak.

Pokud mají pánové z NERV (ekonomické rady vlády) zájem zjistit, co si o dalším z jejich návrhů myslí veřejnost, lze jim vřele doporučit již probíhající neformální diskuzi na zpravodajských serverech a sociálních sítích – NERV jde lidem NA NERVY.

Milan BIČÍK, místopředseda ÚV KSČM a stínový ministr školství
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama