ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2015 15:10:00

Chceme vtáhnout návštěvníka do děje

Chceme vtáhnout návštěvníka do děje

Moravskoslezský kraj s partnerskými městy Ostravou, Opavou, Frýdkem-Místkem a Karvinou se představí na světové výstavě EXPO 2015, která se koná v italském Milánu.

Členové pracovního týmu, kteří se podíleli na přípravě moravskoslezské expozice, vytvořili projekt, jenž návštěvníkům světové výstavy představí region jako celek, a zároveň vyzdvihne jeho jedinečnost. Tou je především unikátní průmyslové dědictví (např. Národní kulturní památka Dolní Vítkovice) ve spojitosti s tradicí (staroslovanský bůh slunce, ohně, sklizně a pohostinnosti Radegast).

„V expozici chceme vtáhnout návštěvníka do děje, aby měl důvod se zastavit a zapamatovat si tuto prezentaci jako unikátní a výjimečnou. Protože stejně originální je i Moravskoslezský kraj – krásné místo pro život, které má co nabídnou i návštěvníkům,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Kraj se bude v Miláně mimo jiné prezentovat interaktivním exponátem, symbolizujícím boha Radegasta v industriální podobě. „Exponát kombinuje několik složek -  techniku, obraz, zvuk, čímž koresponduje s celkovou koncepcí expozice. Tou je především transformace industriálního dědictví a využití technických památek coby multifunkčních prostor, které stále žijí a jsou využívány především jako místa konání kulturních, sportovních a kongresových akcí. Připomíná robota v nadživotní velikosti. Na střeše exponátu jsou umístěny rostliny, tedy přírodní složka, navazující na hlavní téma světová výstavy EXPO 2015, kterým jsou potraviny pro život,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň.

Dodal, že po skončení světové výstavy bude regionální exponát umístěn do Velkého světa techniky v areálu Dolních Vítkovic v Ostravě a bude také zapůjčován na akce propagující Moravskoslezský kraj.

Celá expozice je spojena s hudbou a uměním Moravskoslezského kraje. Atmosféru bude dokreslovat klasická hudba hudebního skladatele Leoše Janáčka, který se v tomto regionu narodil, žil a tvořil, na slavnostním zahájení regionální expozice mimo jiné vystoupí uznávaní jazzmani Michal Žáček a Mário Šeparovič a další umělci.

Partnerská města Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek představí především své regionální produkty, Opava bude prezentovat ručně vyráběné skleněné baňky, jejichž výroba má v tomto městě dlouholetou tradici.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama