ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2015 19:39:24

Premiér a hejtman diskutovali s podnikateli

Premiér a hejtman diskutovali s podnikateli

O aktuálních problémech a chystaných změnách legislativy v této oblasti diskutovali 27. srpna s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a hejtmanem Michalem Haškem podnikatelé na setkání v hotelu Allvet v Drnovicích u Vyškova.

 



Premiér Sobotka zmínil pět oblastí, které je vláda povinna sledovat při vytváření dobrých podmínek pro podnikání: „První věc, na kterou jsme se soustředili, jsou evropské fondy. Jde jednak o jejich maximální dočerpání, současně jsme udělali taková opatření, abychom začali co nejdříve čerpat v novém období. Máme k dispozici 600 miliard korun a je důležité, abychom nenabrali zpoždění hned na začátku. Druhou důležitou věcí je dopravní infrastruktura. Snažíme se ve všech směrech udělat takové změny, že se v oblasti dopravy stavět začne. Třetím tématem je podpora exportu, bez něj nemá naše ekonomika šanci na růst. Důležitá je reforma vzdělávacího systému, spolupráce jednotlivých firem se středním školstvím a podpora technického vzdělávání. Pátým bodem, který může pomoci ekonomice, je spotřeba domácností. To, co potřebujeme, je optimismus spotřebitele. Naším cílem tedy bylo záměrně povzbudit spotřebitele, že doba škrtů skončila,“ řekl Bohuslav Sobotka.

„Regionální operační program Jihovýchod čerpal evropské prostředky nejlépe v republice. Jsem hrdý na to, že jižní Morava a Vysočina to zvládly. Ve vedení kraje uděláme maximum pro to, abychom nastavili projekty v současném programovém období. První výzvy jsou už vypsány. K prvním patří například silnice. Klíčové je, že se začalo v oblasti dopravy více investovat. Na druhou stranu to vzbuzuje velkou nevoli. Sedm let jsme poslouchali stížnosti na katastrofální stav silnic a dálnic. Letos investujeme prostředky tak, abychom zachránili část alokací z evropských fondů. Investujeme krajské peníze a poprvé po patnácti letech existence krajů nám pomohla vláda – letos tak Jihomoravský kraj investuje do silnic 2,2 miliardy korun. Rádi bychom, aby tento trend pokračoval i v příštích letech. Pevně také doufám, že se podaří ve spolupráci vlády, města a kraje do příštího roku rozlousknout oříšek modernizace Železničního uzlu Brno, aby Brno a jižní Morava byly dál na železniční mapě České republiky a Evropy a vedly přes nás strategické vysokorychlostní tratě,“ řekl hejtman Hašek.

V průběhu akce byla také vyhlášena Podnikatelka roku okresu Vyškov 2015, kterou se stala Zuzana Moučková. Na debatu navázalo výjezdní zasedání představenstva Krajské hospodářské komory jižní Moravy.

Hejtman Hašek posléze zavítal s premiérem do Lovčic, kde se setkali s vedením obce, seznámili se s investičními akcemi, prohlédli si školu a tamní sportovní areál. Následně zavítali do kyjovské nemocnice. Ředitelka Danuše Křiváková je provedla areálem, ukázala místo pro budoucí magnetickou rezonanci a navštívili i dětské oddělení. V jeho vestibulu předal starosta Lovčic primáři šek na 10 tisíc korun, což je výtěžek z dobrovolného vstupného z otevření sportovního areálu v Lovčicích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama