ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2015 19:47:50

Zahájení nového školního roku

Zahájení nového školního roku

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se v úterý 1. září 2015 zúčastnil zahájení nového školního roku na Gymnáziu v Tišnově.

 



Vše nejlepší do nového školního roku popřál rovněž pedagogům a žákům tišnovské základní školy na náměstí 28. října a ZŠ Smíškova v Tišnově, kde otevřel novou přístavbu školy. 

V dalším průběhu prvního školního dne zavítal hejtman Michal Hašek také do Základní školy Jungmannova v Kuřimi. Zde si prohlédl nově zřízené technické učebny. Ty již v tomto roce budou složit mimo jiné i prvňáčkům, kteří do školy zamířili z technické školky. „V minulém roce jsem měl možnost seznámit se s fungováním technické mateřské školky – nadchla nejen mě, ale tenkrát také ministra školství. Vláda mezitím vyhlásila letošek rokem technického učňovského vzdělávání, takže Jihomoravský kraj ze svého rozpočtu podpořil tyto aktivity včetně pořízení vybavení zde kuřimské základní škole na Jungmannově. Jsem velmi rád, že jsem dnes byl svědkem otevření těchto technických tříd,“ uvedl Michal Hašek.

Jak následně hejtman dodal, Jihomoravský kraj samozřejmě myslí také na další stupně vzdělávání. „Tak jako máme dnes excelentní centra například pro stavební řemesla nebo pro zemědělské obory, tak připravujeme také velký projekt centra excelence pro strojírenství a ten by chtěl Jihomoravský kraj umístit právě do Kuřimi. Důvody jsou jasné – Kuřim je řadu let významným strojírenským centrem Jihomoravského kraje hned vedle sousedního Brna. V Kuřimi již existuje Kompetenční centrum, které vzniklo ve spolupráci kraje a Vysokého učení technického. Proto jsem přesvědčen, že bude dobře, když vytvoříme podmínky, aby děti vlastně už od tří let až do středoškolského věku se zde kompletně věnovaly technickému vzdělání,“ konstatoval Michal Hašek.

Setkání se studenty a pedagogy škol se první den nového školního roku zúčastnili i další představitelé kraje: náměstek hejtmana Stanislav Juránek na Střední škole strojírenské a elektrotechnické v Brně na Trnkově a na Cyrilometodějském gymnáziu a střední odborné škole pedagogické v Brně na Lerchově a náměstek hejtmana Roman Celý na SOŠ a SOU Vyškov.

V Jihomoravském kraji nastoupilo do 479 základních škol přibližně 96 000 školáků, tedy zhruba o tři a půl tisíce více než loni. Naopak na středních školách na jižní Moravě představuje počet studentů zhruba necelých 46 000, tedy o přibližně dva tisíce méně než loni. Na střední školy nyní přicházejí nejslabší populační ročníky. Lze předpokládat, že počet žáků středních škol bude klesat až do školního roku 2017/18, teprve potom začne docházet k mírnému nárůstu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama