Jan Sedláček

Místopředseda Národní demokracie
  • ND
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2015 21:44:39

Zrušme Schengen. Volný pohyb osob mezi státy nemá nic společného se svobodou

Zrušme Schengen. Volný pohyb osob mezi státy nemá nic společného se svobodou

Někteří lidé tvrdí, že nám EU dává více svobody tím, že se můžeme pohybovat v rámci Schengenu bez toho, abychom na hranicích ukazovali pasy. V následujícím článku se pokusím tento argument vyvrátit.

Pro větší názornost zde předvedu malé podobenství. Představme si Evropu jako velký dům a státy jako jednotlivé byty. Schengenský prostor v takovém případě odpovídá stavu, kdy někteří majitelé nechávají své byty trvale odemčené a umožňují tím každému, aby do jejich příbytků volně vstupoval.

.

A já se ptám: Mají místní obyvatelé v takovém případě více svobody, než kdyby své byty nechávali zamčené? Samozřejmě, že nikoliv! Sice mohou volně přijít k sousedům, kdykoliv se jim zachce, ale to není svoboda. Svobodu naopak tito lidé ztratili tím, že již nemohou kontrolovat, kdo chodí do jejich bytu.

.

A úplně stejná situace platí i ve skutečném Schengenském prostoru. Ani ten nám totiž nepřináší svobodu – a dokonce nám ji v mnoha ohledech přímo omezuje. Svoboda totiž nespočívá v tom, že procházíme jednotlivými státy, aniž bychom museli ukazovat pas. Svoboda je možnost určit si, koho na své území vpustíme a koho nikoliv. A právě o tuto svobodu jsme vstupem do Schengenu přišli.

.

Tím neříkám, že Schengen má jen negativní stránky. Je pravda, že v dobách klidu měl i svá pozitiva (byť bychom je neměli zaměňovat se svobodou). Avšak v této době, kdy se do Evropy valí hordy migrantů z naprosto odlišných kultur, se naplno ukazuje nebezpečí, které je v Schengenu skryto. Otevřené hranice nám totiž berou možnost kontrolovat, kolik vetřelců přichází na naše území. Přicházíme o nejdůležitější prvek naší obrany – a to se nám může krutě vymstít.

.

Pamatujme si, že hrozbě masové imigrace můžeme čelit pouze tehdy, pokud se staneme svrchovaným státem, kterému nikdo cizí nic nenařizuje a který má plnou kontrolu nad svými hranicemi. To by mělo být naším hlavním cílem, pokud nechceme, aby naše kultura byla nenávratně zničena řáděním radikálních islamistů a dalších podobných živlů.¨

.

Proto bychom měli Schengen opustit. A k tomu bychom měli vystoupit i ze samotné EU, protože dokud zůstáváme v tomto žaláři národů, přicházíme o svoji svrchovanost a stále trvá hrozba kvót na imigranty a dalších protidemokratických nařízení.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama