Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2015 16:51:57

V Budapešti se bojuje za Prahu…..

V Budapešti se bojuje  za Prahu…..

Armáda ČR bude pomáhat střežit Schengen. Do Maďarska pošleme více než 25 vojáků s pěti nákladními vozy, vrtnou soustavou na budování plotu a polními kuchyněmi, prohlásil premiér Sobotka.

Na tiskové konferenci po návštěvě generálního štábu se premiér Bohuslav Sobotka pochlubil, že do Maďarska ČR pošle více než 25 původně schválených vojáků. O konkrétních počtech budou ve čtvrtek jednat ministři vnitra Visegrádské čtyřky. Premiér Sobotka také navrhuje, aby se na pomoci podílelo i Slovensko  a Polsko.

Se vší úctou, to má být nějaká reálná pomoc v situaci, kdy se přes  maďarskou hranici valí denně tisíce a desetitisíce uprchlíků? To si náš podíl na ochraně schengenského prostoru, pane premiére, představujete opravdu příliš jednoduše.  Vždyť madarské hranice jsou díky Schengenu  i našimi hranicemi a ty bychom pouhými 25 vojáky asi neobsazovali.

Je současně faktem, že ochranu společné hranice nebere na lehkou váhu pouze náš premiér Sobotka. Dohodou o společném schengenském  prostoru bez vnitřních hranic na sebe jednotlivé státy převzaly zodpovědnost za jeho fungování. Hraniční státy, Řecko, Itálie, Francie nebo Malta a další vzaly na svá bedra povinnost společné hranice chránit. Jak se této povinnosti zhostily, vidíme na současném přílivu stovek tisíc ilegálních přistěhovalců do Evropy. Ti přicházejí do Evropy  bez toho, aby byli na vnější evropské hranici jakkoli  prověřováni, evidováni, případně registrováni jako opravnění žadatelé o azyl v některé evropské zemi, jak to schengenská dohoda požaduje.

Na druhé straně vnitroevropské státy a zodpovědní  bruselští úředníci by měli mít nejvyšší zájem hraniční státy Schengenu co nejvíce v jejich důležité roli podporovat. Finančně, materiálně, v případě potřeby i vlastními ozbrojenými složkami. Dle informací z Evropské komise posílá Brusel na podporu ochrany vnějších hranic Řecku I Itálii rovným dílem po 120 milionech EUR ročně. Nemám o schopnostech řeckého válečného loďstva přehnané iluze, ale ochránit skoro  tři tisíce řeckých ostrovů  za částku 120 milionů EUR opravdu asi možné není.

Takže ano, maďarské a jiné vnější hranice Schengenu jsou i našimi hranicemi. Je proto také naší povinností je pomoci chránit. Určitě ale s větším nasazením než dvaceti pěti vojáky a pěti polními kuchyněmi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama