František Zwyrtek

  • NEZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2015 2:11:56

A teď si vás kúpim všecky... O chystaném souboji oligarchů

A teď si vás kúpim všecky... O chystaném souboji oligarchů

Všechno napovídá tomu, že příští volby budou soubojem dvou oligarchů a jejich tučných kont. Republika bude zaplavena billboardy s jejich logy. Je to dobře? Volby vnímat jako souboj kont?

Přestože logika by napovídala říct - proč by nebylo dobře? Pokud si kterýkoli podnikatel či bohatý dědic zaplatí kampaň ze svého, co je nám vlastně do toho (ostatní partaje totiž platí kampaň z příspěvků státu, tedy z našich daní). Přesto, nebo právě proto, si kladu otázku, zda je vznikající trend "soukromých" stran a hnutí dobrou cestou.

Vždy mne totiž napadne Bolkovo "A teď si vás kúpim všecky." Ano, i Bohuš by si mohl založit vlastní partaj, a jít do voleb, pokud by to jeho konto umožňovalo... Možná by uspěl se sloganem - "Volte mne, debilové, nebo vás vyměním..."

Volby mají být soubojem volebních stran, jejich šance mají být rovné, nesmí se diskriminovat. A má je vyhrát ten, kdo nabídne nejlepší program, nejlepší myšlenky... Ano, to je teorie. Praxe je jiná. Můžete mít super kandidáty, super myšlenky, super odborné znalosti, můžete být pracovití, myslet to dobře - ale jak nemáte prachy, na volby můžete zapomenout.

Protože pokud nemáte prachy, nemá to řešení - bez peněz se vaše myšlenky nikdo nedozví a vašich kandidátů nikdo nevšimne... Zvláště pokud máte kandidáty slušné, kterým je cizí pro zviditelnění udělat skandál nebo se alespoň vyfotit s Ornelou Štikovou.

Druhou možností je trh. Vaše kvality profesní, lidské i zájmové může koupit někdo, kdo ty peníze "na vás" má, ale pak mu budete na volených funkcích v podstatě  sloužit (tedy zapomenout na myšlenky své a převzít myšlenky jeho)... Zato budete mít luxus novin, které dotyčný koupí též, televize, kterou koupí taky... Zkrátka rovný volební boj jako vyšitý.

Může se tak snadno stát, že postupně se na místa nahoře budou dostávat za peníze angažování "herci", kteří se jen tak z plezíru budou nazývat politiky, a řídit a úkolovat je bude nikoli zájem občanů, ale jejich "majitelé" - kteří si je koupili.

Do voleb se pak může pustit jen člověk, který nepotřebuje ani tak dobrý a silný mozek, jako spíš dobrý a silný žaludek - být na prodej.

A kam s těmi ostatními solidními kandidáty? Odborníky ve svých profesích, dobrými starosty, skvělými intelektuály, šikovými řemeslníky, regionálními osobnostmi? Nic... Pokud nejsou bohatí, pokud nejsou prodejní, nemají ve volbách šanci. A proto nám degraduje politická scéna. Jak ta naše, tak ta evropská.

Nevadí mi bohatí lidé, dosáhli-li úspěchu vlastními schopnostmi. Vadí mi to, že volby se stávají jen jejich doménou, a vadí mi, že tito lidé maji představu, že koupit se dá úplně všechno. Média, voliče... A také se tak chovají.

Volebního úspěchu ale nedosahují - "kupují si jej".  A to je pro politickou scénu v naší zemi špatně. Zcela mimo zůstátá skutečná elita národa, protože není bohatá, a do čela státu se dostávají lidé, které by bez pytlů peněz, na nichž sedí, nikdo nevolil. A výjimky jen potrzují pravidlo.

Nedochází tak vlastně k popření základních demokratických hodnot?  Mám obavy, že ano.








 

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama