PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2015 8:25:08

"Opozice Kalousek s.r.o. pustila poplatníkům žilou"

 "Opozice Kalousek s.r.o. pustila poplatníkům žilou"

...

 

     Poslanecké kluby TOP 09 a ODS se rozhodly, že v úterý nedovolí kompletně doprojednat ve druhém čtení poslanecký návrh Jana Volného z hnutí ANO 2011. Jeho novela loterijního zákona má vytvořit platformu pro zvýšení daně z hazardu z dvaceti na dvacet pět procent a zajistit i zvýšení plateb za hrací automaty, a to s platností od 1. ledna 2016. Do státního rozpočtu by se tak měla dostat částka kolem dvou miliard korun, obecní rozpočty by si mohly pomoci příspěvkem kolem tří set milionů korun ročně.

   Pravicová opozice se však rozhodla tento návrh, který není ani zdaleka dokonalý, spíše ještě minimalisticky pojatý, nedostatečný a nekoncepční, nenechat projít v legislativním procesu " již ani o krok dále".

     Údajně do té doby, než koalice umožní projednat opozicí předložených třicet jedna návrhů, které již po delší dobu ve sněmovně leží. Myšlenka to dobrá, zvolené prostředky o to horší!

     Bylo dlouho předem zřejmé, že nikdo nebude chtít ustoupit. Na jedné straně šéf a faktický majitel "politické firmy ANO" Andrej Babiš, který nejspíše vydal pokyn, že se jeho poslanci nemají bez protlačení návrhu "vracet domů" a na druhé straně  účelově sjednocená pravice, se samozvaným lídrem Kalouskem. Ta se nejen chtěla předvést občanské veřejnosti svou "zásadovostí", ale především protivníkům od Babiše demonstrovat, již "jednou a pro vždy", sílu svého "vyděračského potenciálu".

     Se sáhodlouhými obstrukčními projevy, většinou však tzv. "mimo mísu", vystoupilo hned několik protagonistů TOP 09 a ODS. Tedy té opoziční větve, jenž označuje sebe samu, jako větev "nesocialistickou".

    Nikoho již ale nemohlo překvapit, že hlavního slova se ujal poslanec a "lidový vypravěč", svého času také "ekonomický hrobař ČR", v jedné osobě, Miroslav Kalousek. Člověk mnohde a mnohými označovaný jako dlouhodobý, jednou více, jindy méně skrytý, podporovatel hazardu. Po jeho již všedních výhružkách směrem ke koalici, a také chvilce "nezbytného moralizování", rozjel svoji obvyklou "pouťovou show", kterou ale on sám  označuje tak nějak pro mě zvláštně: "parlamentní demokratickou vymožeností".

     Tento výdobytek "občanské společnosti a její legislativy" ale běžně v jeho podání spočívá v mnohahodinové zbytečné slovní exhibici. Od této strategie se neodchýlil ani nyní, kdy čtení kapitol z jakési blíže neupřesněné knihy o patologickém hráčství, hernách, hráčích a související legislativě, střídal pokusy o volnou interpretaci kapitol dalších. "Čas od času" svůj monolog okořenil pokusem o vtip, napil se či si jen odskočil vykonat "svoji potřebu", kamuflovanou jako přestávku na poradu klubu TOP 09. Summa summarum jen další trapná a nadmíru zbytečná fraška, která skončila Kalouskovou hádkou o jednací proceduře se zástupci koalice přesně o půlnoci, kdy byla schůze přerušena!

     Nic ale proti tomu, "každému, co jeho jest", ale v konečném důsledku bohužel tak připravil Miroslav Kalousek, se svými druhy, naše daňové poplatníky, pouze za tento jednací den, o téměř tři miliony korun. Každá hodina práce poslanecké sněmovny je totiž vyčíslena částkou, blížící se šesti stům tisícům korun!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama