JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2015 13:08:00

Nikdo by si neměl naši zemi plést s kolonií či dobytým územím

Nikdo by si neměl naši zemi plést s kolonií či dobytým územím

O možnostech řešení stávky v brněnské firmě IG Watteeuw jednal dnes (středa 7. 10. 2015) v brněnském sídle Jihomoravského kraje hejtman Michal Hašek a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula s představiteli odborů.

„Dnes ráno jsem se sešel jako předseda krajské tripartity s odboráři z belgické firmy IG Watteeuw, kteří jsou od 29. 9. 2015 ve stávce za lepší pracovní podmínky - po neúspěšných 11 kolech kolektivního vyjednávání. Setkání se účastnili i celostátní šéf ČMKOS Josef Středula a krajská šéfka ČMKOS Stanislava Slavíková. Kraj se po celou dobu existence krajské tripartity snaží o sociální dialog a sociální smír na jižní Moravě. Není mi proto lhostejné, že v této firmě probíhá nejdelší stávka od roku 1989 - resp. zřejmě od roku 1938 – v republice,“ uvedl hejtman Michal Hašek. 

Jak doplnil, krajská samospráva vždy vítala slušné domácí i zahraniční investory na jižní Moravě.

„Ale nikdo by si neměl náš region a naši zemi plést z pohledu trhu práce a pracovního práva s kolonií či dobytým územím. Nepovažuji za standardní chování firmy zavedení de facto povinného šestidenního - někdy i sedmidenního - pracovního týdne, odebrání pracovních benefitů, vyhrožování propuštěním členům stávkového výboru při splnění zákonných požadavků na legální stávku atd. Jako hejtman stojím na straně jihomoravských občanů - pracovníků firmy, kteří chtějí normální pracovní podmínky a dodržování pracovněprávních předpisů,“ sdělil.

Případem se ve čtvrtek bude zabývat v mimořádném bodě také krajská tripartita. „Navrhnu jí roli mediátora k odblokování situace s pokračování jednání mezi vedením společnosti a zaměstnanci. Zároveň se obrátím na předsedu vlády s dotazem, zda firma obdržela od státu v minulosti investiční pobídky a daňové prázdniny. Pokud ano, měl by český stát v budoucnu v pobídkách mít i určitou sociální klauzuli, která by garantovala zaměstnancům evropský standard sociálního dialogu odpovídající 21. století a našemu členství v Evropské unii,“ dodal hejtman Hašek.

„Máme právo na stávku. My jsme ji nevyvolali, protože jestli tady někdo intenzivně od března vyjednává a snaží se najít dohodu, a firma místo hledání dohody ještě vyhrocuje spor, je to naprosto neakceptovatelné. Proto jsme lidi přijeli podpořit. A myslím, že devátý den, do kterého právě vstupují, je bohužel jen tragický obraz neschopnosti belgického majitele se slušně chovat v zemi Evropské unie,“ řekl Josef Středula, který poděkoval hejtmanovi za přijetí a podporu.

„Budeme rádi, když se pan hejtman do jednání vloží a pomůže nám dosáhnout kompromisu, který bude přijatelný pro firmu i zaměstnance. Z 317 zaměstnanců firmy nám dalo podpis ke stávce 210. Většina zaměstnanců pokračuje ve stávce a chce vydržet do konce, protože za těchto podmínek pracovat nebude, podle nás jede o novodobé otrokářství. V současnosti funguje firma v omezeném provozu,“ uvedl místopředseda odborů společnosti IG Watteeuw Josef Kugler.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama