Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2015 19:26:06

Z 33. ročníku Talichova Berouna

Z 33. ročníku Talichova Berouna

V úterý 6. října byl zahájen již 33. ročník mezinárodního festivalu Talichův Beroun.

V úterý 6. října byl zahájen již 33. ročník mezinárodního festivalu Talichův Beroun. Pietního aktu u hrobu Václava Talicha na berounském hřbitově se zúčastnil i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Václav Talich je významná osobnost nejen Berouna, nejen Středočeského kraje, ale i naší země. Jeho jméno je spojeno s Národním divadlem a s Českou filharmonií, kterou pozvedl na pomyslnou světovou špičku. Festival Talichův Beroun patří k nejvýraznějším festivalům tohoto žánru ve Středočeském kraji,“poznamenal radní Štefek.

Na pietním aktu promluvil ředitel České filharmonie David Mareček a vystoupil Smíšen pěvecký sbor Slavoš. Před samotným zahajovacím koncertem se uskutečnila ještě ve foyeru koncertního sálu na Plzeňce vernisáž výstavy výtvarných prací žáků Základní školy Beroun – Závodí s názvem „Beroun, my a hudba“.

Poté již vystoupil Soubor Collegium 1704 s prvním vystoupením, ve kterém zazněly skladby J. S. Bacha, J. D. Zelenky a D. Scarlattiho.

Třicátý třetí ročník Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun je nabitý novinkami. Změnil ose místo konání, festival probíhá v nově zrekonstruovaném kulturním domě Plzeňka, kde je kromě většího komfortu pro návštěvníky i nová zvuková technika. Zároveň byla do programu zařazena i skladba k 750. výročí města, kterou na objednávku zkomponoval Marko Ivanović, skladatel a dirigent, a na festivalu ji zahrálo Bennewitzovo kvarteto.

V bohatém programu festivalu nechybí ani projekt Akademie komorní hudby – Villa Musica, který byl podpořen Středočeským krajem a který umožňuje vybraným mladým hudebníkům – budoucím profesionálům – studovat komorní hudbu na špičkové úrovni pod vedením vynikajících českých a německých pedagogů. Výsledky projektu budou představené v SRN a dále na koncertech Českého spolku pro komorní hudbu pod patronací České filharmonie. V rámci Talichova Berouna zazní skladby J. Suka, P. Hindemitha, B. Martinů či W. A. Mozarta.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama