PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2015 20:08:00

Ministr Zaorálek jednal se svým lotyšským protějškem

Ministr Zaorálek jednal se svým lotyšským protějškem

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek přijal 9. října 2015 v Černínském paláci ministra zahraničních věcí Lotyšska Edgarse Rinkevičse.

 Jednal s ním o stavu současných bilaterálních vztahů, aktuálních výzvách pro EU a dalších zahraničně-politických tématech, včetně role NATO.

Během debaty o bilaterálních otázkách ministři potvrdili velmi dobré vzájemné vztahy a blízké postoje, které česká a lotyšská zahraniční politika sdílí. Ocenili úzkou spolupráci mezi oběma zeměmi a zároveň nastínili možnost dalšího rozvoje. „Naše země jsou si kulturně i ekonomicky velice blízké. Vidím zde prostor pro rozsáhlejší investiční projekty v celé řadě oblastí,“ zhodnotil bilaterální vztahy ministr Zaorálek.

Ministři Zaorálek a Rinkevičs dále hovořili o aktuálních mezinárodních výzvách. Pozornost věnovali tématu migrace a společně posoudili výsledky Konference k migrační trase přes východní Středomoří a západní Balkán, která se konala 8. října 2015 v Lucemburku. Intenzivně také diskutovali o aktuálním vývoji situace na Ukrajině a Rusku a otevřeli i téma Íránu a Číny.

Schůzka šéfů diplomacií se věnovala i roli Severoatlantické Aliance. Ministři se zabývali přípravou Varšavského summitu a zhodnotili spolupráci zemí NATO a budoucnost aliance. „S ministrem Rinkevičsem jsme se shodli na podpoře vstupu Černé hory do NATO,“ uvedl v této souvislosti ministr Zaorálek.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama