ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2015 11:23:43

Budou letos dotace pro Příbram?

Budou letos dotace pro Příbram?

Pokud jde o čerpání evropských dotací, situace je taková, že letos jednak dobíhá staré programové období a zároveň se „startuje“ programové období nové.

Možnosti čerpání dotací v těchto programových obdobích jsou značně odlišné, a tudíž vyrábění dokumentací dopředu a na investiční akce, které s největší pravděpodobností nebudou realizovány, by bylo mrhání prostředky. Zatímco v předchozím programovém období byla velká část alokace nasměrována do výstavby nebo rekonstrukcí silnic, objektů, hřišť, v novém programovém období se tyto možnosti pro města již nenabízí. Jasně řečeno, nadále již čerpat dotace na rekonstrukci náměstí, silnic, výstavbu nových hřišť apod. nebude možné. Naopak se nabízí některé jiné možnosti, jako např. výstavba sociálních bytů a zařízení, revitalizace městských částí, atd.

Bylo a stále je věnováno velké úsilí k dokončení realizace projektů z předchozího programového období, např. klidové zóny Ryneček, rekonstrukce místních komunikací, zateplení dvou MŠ, rekonstrukce zahrad MŠ, revitalizace veřejných prostranství v rámci IPRM. Všechny projekty z „dobíhajícího“ programového období musí být dokončeny do konce letošního roku, jinak by nebyly ze strany EU proplaceny. Na tomto místě je třeba podotknout, toto projektové dědictví nás velmi nemile překvapilo. Trestuhodně špatně připravené projekty stály město mnoho milionů, se kterými nebylo v letošním roce v rozpočtu vůbec počítáno. I toto téma by si zasloužilo vlastní článek.

Město Příbram již má připraveno anebo připravuje několik projektů, na jejichž realizaci plánuje čerpat dotace, a to nejen z evropských fondů.  Přestože současné programové období začalo již v r. 2014, teprve na jaře 2015 byly jednotlivé operační programy postupně schváleny Evropskou komisí a teprve od léta 2015 jsou vyhlašovány první výzvy.

Připravujeme zateplení (výměna oken, zateplení stropů, v některých případech zateplení fasády) několika budov. Na základě podmínek Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) jsme nechali prověřit 4 objekty, z nichž 3 podmínky splňují a u nichž pokračujeme v přípravě pro podání žádostí o dotaci. Jedná se o objekt ZŠ Jiráskovy sady, DPS Hradební a objekty ZŠ Školní. Oproti předchozímu období zde ale budou poskytovány dotace pouze ve výši 40 % způsobilých výdajů (dříve až 90 %), nároky na dofinancování z rozpočtu města budou tedy vyšší.

V rámci OPŽP se chystáme rovněž na projekty v oblasti ochrany péče o přírodu a krajinu, kde se chceme zaměřit na oblast zelené páteře města a chceme postupovat koncepčně, proto jsme zadali zpracování studie zelené páteře, která má za úkol zanalyzovat celou oblast a navrhnout vhodná opatření. Již dnes víme, že jedním z dílčích projektů bude revitalizace Nového rybníka, jehož součástí bude i samotné odbahnění.

Probíhá rovněž projektová příprava na vybudování nízkoprahového denního centra a noclehárny, kde budeme rovněž usilovat o získání dotace, v tomto případě z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Výzva na tento typ projektu je plánována až v polovině r. 2016. Z IROPu bychom také rádi pořídili několik sociálních bytů. V této oblasti zatím nejsou ze strany poskytovatele dotace vyjasněny podmínky, a proto ihned po jejich zveřejnění bude možno zadat projektové práce a zahájit přípravu všech podkladů k žádosti o dotaci.

Z IROPu bude možné čerpat rovněž prostředky na zřízení a vybavení odborných učeben ZŠ, tomu však bude muset předcházet zpracování tzv. Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání, na tuto oblast se též připravujeme. 

Poměrně velké alokace jsou soustředěny v Operačním programu Zaměstnanost a Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Z těchto operačních programů se dají realizovat tzv. měkké projekty, zejména na práci s cílovými skupinami jako např. osobami ohroženými sociálním vyloučením, dětmi, pedagogy. Z těchto programů rovněž plánujeme čerpat finance na realizaci více projektů, za tímto účelem jsme několik předešlých měsíců pracovali na Strategickém plánu sociálního začleňování, který je nyní hotov a který obsahuje projekty ze sociální oblasti, jež chce město a další partneři řešit.

V neposlední řadě máme ve vysokém stupni zpracování dokumentaci na rekonstrukci objektu za účelem zřízení tzv. komunitního domu seniorů, který by měl nabídnout byty pro občany ve věku nad 60 let. Na tento projekt budeme žádat o dotaci z národního programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Tento článek nemohl postihnout vše, na čem se na různých úrovních pracuje, nicméně, velmi blízký kontakt na mnohá ministerstva a ministry samotné, se jistě v budoucnu na městě Příbram projeví. Tak jako ke konci letošního roku budou dokončovány projekty předchozího vedení, stejně tak na konci toho roku příštího budou dokončovány projekty vedení současného. V tom je logika věci neúprosná.

Jindřich Vařeka, starosta města Příbrami

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama