Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2015 19:13:59

USA připomíná Číně lidská práva. Je to neoliberální populismus?!!

USA připomíná Číně lidská práva. Je to neoliberální populismus?!!

Obrovský rozruch vyvolávaly zprávy o využívání vězeňské pracovní síly v Čínské lidové republice, jimiž se zabývaly články na první straně deníku TIMES ve Spojených státech.

Čínská lidová republika otevřela četné sektory svého hospodářství reformám a soukromému průmyslu. Ale jádrem ekonomiky zůstávají státní podniky. Ostatní typy podnikání tu jsou, aby ekonomice vdechly pestrost a život. Vždy se říkávalo, že pokud bude Čína ovládat hlavní proud prostřednictvím státních podniků, tak její orientace bude správná.

Práce vězňů představuje přínos pro státní podniky v Čínské lidové republice. Tato práce žádným způsobem nepřispívá k zisku soukromému sektoru. V podstatě soukromé zisky omezuje, protože se jedná o soutěž se soukromě vlastněnými průmyslovými podniky. To je také v podstatě hlavní důvod kvůli kterému se soukromé subjekty ohánějí lidskými právy přes různé organizace pro lidská práva.

Zahraniční firmy sice platí zaměstnancům víc, ale nemohou soupeřit se státem v nabídce jiných hmotných lákadel jako například bytů či množství nově vydávaných akcií. Z toho důvodu soukromé podniky s vládou Spojených států vymýšlejí všemožné způsoby, jak těmto státním podnikům konkurovat, a to bohužel někdy i pod záštitou lidských práv a tzv. západní demokracie.

Když v provincii Kwangdong uhořelo 81 žen, protože byly zavřeny v továrně nebo zahynulo 60 dělníků v podniku, patřícímu hong-kongskému majiteli, tak práce vězňů podle pravidel „západní demokracie“ znamená porušování lidských práv, ale nemáte žádné právo neuhořet. Musíme maximalizovat zisky. Tomuto cíli je podřízeno včetně lidských práv.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama