Radek Nejezchleb

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2015 11:41:26

Což takhle dát si výbuch

Což takhle dát si výbuch

Každý z podnikatelů si musí uvědomit, že ochrana zdraví a života je přednější než všechny materiální zisky světa. Nežijeme v raném kapitalismu, kde byl tento stav normální.

Tento rok je zvláštní v tom, že nás provází několika výbuchy, jejímiž následky jsou zranění i mrtví lidé. Konkrétně mám na mysli muniční sklad ve Vrběticích, chemičku Litvínov, areál strojírny Polička, areál firmy Sellier&Bellot ve Vlašimi a lihovar a cukrovar u Mladé Boleslavi v Dobrovici. Na těchto místech zaslechli místní obyvatelé během posledního roku ohlušující explozi. Vybuchovaly muniční sklady, chemické provozy a továrny na munici. Výbuchy si vyžádaly pět lidských životů a desítky zraněných. Inu, není těch pohrom zrovna málo.

Ve Vrběticích šlo o muniční sklad, kde vybuchla skladovaná munice, ve Vlašimi ve firmě Sellier&Bellot, jež je významným výrobcem střeliva, vybuchl střelný prach, a v areálu Poličských strojíren explodovalo 320 tun střelného prachu.  V Litvínově v chemické továrně Unipetrol došlo k výbuchu díky výpadku chladicího okruhu propylenu a následnému mohutnému požáru, a v areálu cukrovaru a lihovaru v Dobrovici došlo též k výbuchu a následnému požáru.

Co za tím stojí? Můžeme říci, že příčinnou oněch požárů a výbuchů je převážně nedovolená manipulace se střelným prachem, či municí. Logicky to může vést k myšlence o nedostatečné kontrole skladování nebezpečných látek a nedodržování bezpečnosti práce při manipulaci s nebezpečným materiálem. To samé mne může napadnout v případech výbuchů v Litvínově či Dobrovici. Tam bych spíše předpokládal, že příčinou bude určitá technická závada nebo nedodržení technologických postupů při výrobě. Co však mají všechny výbuchy a požáry společné?  Pravděpodobně nedodržování bezpečnosti práce a nedostatečnou kontrolu jejího dodržování.

Zamysleme se nad tím, proč k uvedeným případům dochází. Za tak závažnými mimořádnostmi, zdá se mi, stojí především upřednostňování  maximálního zisku na úkor dodržování bezpečnosti práce. Ať už se jedná o četnost kontrol technologických postupů při výrobě, nedostatek, anebo zcela chybějící zaměstnanci určení pro prevenci a předcházení mimořádných událostí. Co mne k tomu vede? Stačí pozorně poslouchat sdělovací prostředky či jiná informační media, a dozvíte se, že ve zbrojních skladech chybí protipožární směrnice, směrnice pro manipulaci s nebezpečným materiálem atd. Nezřídka u zaměstnanců nalezneme absence školení bezpečnosti práce, či jsou tato školení prováděna pouze formálně. Jediné, co může zastavit další obdobná neštěstí, je soustředit se na vyškolení zaměstnanců, jež pracují s nebezpečným materiálem a zvýšit kontrolní činnost příslušných státních úřadů, zda je u vytipovaných podniků dodržována bezpečnost práce při práci s nebezpečným materiálem.

Každý z podnikatelů si musí uvědomit, že ochrana zdraví a života je přednější než všechny materiální zisky světa. Nežijeme v raném kapitalismu, kde byl tento stav normální. Pan prezident Havel vždy zdůrazňoval, že kapitalismus tohoto ražení je již minulostí, že se občané nemusejí ničeho bát, že se budou mít lépe. Prý budeme žít v kapitalismu, který stvoří právní stát se silnými prvky sociální solidarity a práva zaměstnanců nám obstarají silné odbory. Je tomu tak?

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama