Radek Nejezchleb

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2015 11:44:34

Kdo zastaví Kalouska?

Kdo zastaví Kalouska?

Miroslav Kalousek je silným hráčem, jak v pozici vládní koalice, tak dnešní opozice, který si umí v daných podmínkách protlačit maximum, a většinou se mu ustupuje. Máme na politické scéně někoho, kdo pana Kalouska zastaví?

Vládní koalice se dohodla, že do Sněmovny pošle nový návrh na vyšší zdanění hazardu, který by měl platit od ledna 2016, řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Hnutí ANO, sociální demokraté a lidovci se tak brání obstrukcím, jež kvůli hazardu zahájil minulý týden ve Sněmovně místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Osmého října jsem v hlavních zprávách ČT poslouchal pana Kalouska, jenž národu tlumočil, že nelze, aby si koalice schvalovala zákony „na sílu“, že je to nemorální a neslýchané, a proto prováděl takové obstrukce k novému návrhu zákona  na vyšší zdanění hazardu, až koalice tento návrh stáhla. Údajně proto, aby mohla pracovat také na ostatních věcech.

Vzpomeňme si na přijetí zákona o církevních restitucích, kdy byl pan Kalousek součástí vládní koalice. V té době se „Kalouskova“ koalice neptala opozice vůbec na nic, prostě s opozicí nekomunikovala a schvalovala si, co chtěla. Tento postup nyní Kalousek, toho času sám v opozici, tvrdě napadá a odsuzuje, i když se před tím choval z pozice vládní garnitury k opozici daleko hůře. Není to směšné?

Miroslav Kalousek již 25 let mluví o demokratických a nedemokratických stranách. Nicméně asi sám neví, co je to demokratické řešení, neboť ve své údajně demokratické straně TOP 09 řeší problémy jak v době vládní koalice, tak v dnešní opozici nedemokratickými prostředky. Když vládne, nekomunikuje s nikým a protlačí si, co chce „na sílu“, a pokud se ocitne v opozici, provádí obstrukce. Jak je na tom KSČM? Dle Kalouska je stranou nedemokratickou, avšak v praxi mnozí občané vidí, že všechny politické problémy KSČM řeší demokratickou cestou.

Vraťme se k církevním restitucím. Ve světle shora uvedených událostí se zamysleme, zda převod státního majetku a finančních náhrad, jejíž výše nebyly doposud řádně odůvodněny, nebyl jen povinně pořádané divadlo pro veřejnost. Je otázkou, zda se tehdy opozice měla chovat jako dnes pan Kalousek. Bohužel se ČSSD ohledně nepřijetí církevních restitucí vzdala velice rychle nějakého rozumného řešení. Jak vidno, Miroslav Kalousek je silným hráčem, jak v pozici vládní koalice, tak dnešní opozice, který si umí v daných podmínkách protlačit maximum, a většinou se mu ustupuje. Máme na politické scéně někoho, kdo pana Kalouska zastaví? Dnešní vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL to asi nebude.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama